Dijetalni recepti, Posni recepti, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze, Supe i čorbe, Topla predjela, Uncategorized

Posna Čorba puna Vitamina

Ukusna, a niskokalorična.

Čorba puna povrća, puna vitamina je nešto najbolje što možete da učinite za sebe i svoj organizam. Uglavnom mislimo da čim je nešto zdravo i niskokalorično da je bljutavo i ne ukusno, a to nije istina. Ova čorba je jako ukusna.

Priprema ove čorbe ne oduzima puno vremena, pogotovo u današnje vrema kada imamo dosta pomoćnih spravica u kuhinji kao što su secka, ljuštilice…

Potrebno je samo da operete očistite i iseckatepovrće. Malo vi, a malo secko. Ubacite sve to u lonac (odredjenim redosledom). Na kraju ide zaprška, ali vi možete skroz da je preskočite i u pola šolje vruće vode da umešate 1 punu kašiku brašna sa mlevenom paprikom.

Fenomenalna stvar kod čorbi je što duže stoje to su ukusnije (3 dana max).

SASTOJCI – INGREDIENTS:

100 G CRNOG LUKA – 100 G ONIONS

60 G PRAZILUKA – 60 G LEEKS

350 G TIKVICA – 350 G ZUCCHINI

75 G ŠARGAREPE – 75 G CARROTS

15 G PAŠKANATA – 15 G PARSNIP

25 G CELERA – 25 g CELERY

230 G KROMPIRA – 230 G POTATO

450 G SMRZNUTOG GRAŠKA – 450 G FROZEN PEAS

1 KAŠIKA ULJA – 1 SP OIL

1,5-2 L VODE – 1,5-2 L WATER

1 VELIKA KASIKA SOLI – 1 SP SALT

1 KAŠIČICA BILJNOG ZAČINA – 1 TSP VEGETA

BIBER – PEPPER 1/2 KAŠIČICE

ORIGANA – 1/2 TSP OREGANO

ZA ZAPRUŠKU:

2 KAŠIKE ULJA – 2 SP OIL

1 ČEN BELOG LUKA – 1 CLOVE GARLIC

1 KAŠIKA BRAŠNA – 1 SP FLOUR

1 KAŠIČICA MLEVENE PAPRIKE – 1 TSP RED PEPPER

PRIPREMA:

Prvo treba da očistite i operete povrće.

Luk, praziluk, šargarepu, paškanat, celer isecite na krupne delove pa stavite u secka (ako ga nemate isecite ga na sitne kockice).

Krompir i tikvicu isecite na kockice srednje veličine.

Sad možete da počnete sa kuvanjem.

Zagrejte ulje u šerpi. Zapremina šerpe je 3 l .

Dodajte sitno seckan luk, praziluk, šargaepu, paškanat, celer (možete i postepeno dodavati luk, pa praziluk pa korenasto povrće) posolite i dinstajte na laganoj temperaturi.

Dodajte malo vode da povrće omekša (ako ste stavili više ulja ne morate da dodajete vodu) .

Kada povrće omekša dodajte iseckani krompir, tikvice i grašak.

Dinstajte par minuta na srednjoj temperaturi, pa dodati 1,5 – 2 l vode.

Dodajte biber i origano po ukusu i punu kašiku soli. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne provri.

Kada provri smanjte temperaturu i kuvajte čorbu narednih 30-40 minuta.

Pred kraj kuvanja probajte čorbu i dodajte soli, vegete i bibera po ukusu.

Dodajte soli malo po malo da ne presolite.

p.s. Na kraju solim, zato što tokom kuvanja voda ispari pa može da se desi da se na početku posli lepo, a na kraju bude slana čorba.

Isecite sad čen belog luka.

Uzmite drugu manju šerpicu ili tiganj i zagrejte 2 kašike ulja na niskoj teperaturi, dodajte isckani beli luk, pržite par sekundi, zatim dodajte punu kašiku brašna i kašiku mlevene paprike.

Sve vreme morate da mešate zapršku. Zatim je lagano sipajte u čorbu. Kutlačom sipajte malo čorbe u zapršku da biste sve lepo preneli u čorbu.

Čorbu promešajte i ostavite da se kuva još 10-tak minuta i vaša čorba je gotova. Isključite šporet i ostavite čorbu da se prohladi. Kad se ohladi servirajte je za jelo.

Ja volim da je jedem kao obrok sa zelenom ili kupus salatom.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *