
Ovo je definitivno jedno od najukusnijih predjela.
Slane kocke sa spanaćem su preukusno predjelo, idealno za svečanu trpezu.
Savršeno hladno predjelo, koje je tako ukusno i sočno, i koje će sve oduševiti.
Toplo vam preporučujem ovaj recept.
SASTOJCI :
ZA PRVU KORU:
2 JAJETA
100 G BRAŠNA
1/2 KAŠIKICE SOLI
1/2 KAŠIKICE PRAŠKA ZA PECIVO
50 ML ULJA
100ML JOGURTA
ZA PRVI FIL:
50G SIRA (GAUDA)
2 KAŠIKE KISELOG MLEKA
1 KAŠIKA MAJONEZA
100G ŠUNKE
ZA DRUGU KORU:
2 JAJETA
300 G SPANAĆA (koristila sam smrznuti Frikom spanać)
100 G BRAŠNA
1/2 KAŠIKICE SOLI
1/2 KAŠIKICE PRAŠKA ZA PECIVO
50 ML ULJA
100 ML JOGURTA
ZA DRUGI FIL:
2 JAJETA
50 G SIRA (GAUDA)
2 KAŠIKE KISELOG MLEKA
50 ML MLEKA
100 G PEČENICE
Priprema:
Prvo skuvajte spanać u slanoj vodi. Skuvan spanać ocedite i ostavite da se ohladi. (koristim smrznuti spanać, jer je video sniman u zimskom periodu, u sezoni koristim svež)
Priprema prve kore:
Sjedinite 100 g brašna sa 1/2 kašičice soli i 1/2 kašičice praška za pecivo.
Izmutite dva jaja i postepeno im dodajte 100 ml jogurta i 50 ml ulja.
Smesi postepeno dodajte brašno.
Tepsiju u kojoj ćete peći koru, obložite papirom za pečenje. Sipajte smesu ravnomerno u tepsiju i stavite koru da se peče oko 30 minuta na 200 C.
Pečenu koru prekrijte čistom krpom i ostavite da se hladi.
Priprema druge kore:
Druga kora se priprema isto kao i prva samo što u nju dodajte spanać. Moj vam je savet da dok se prva kora peče pripremite smesu za drugu koru.
Sjedinite 100 g brašna sa 1/2 kašičice soli i 1/2 kašičice praška za pecivo.
Mikserom krenite da mutite jaja pa dodajte 100 ml jogurta i 50 ml ulja.
Dodajte brašno i na kraju lagano umutite (bez miksera) spanać.
Sipajte smesu za koru u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Koru pecite oko 25 minuta u već zagrejanoj rerni na 200C.
Prvi fil:
Sjedinite 2 pune kašike kiselog mleka (može i obična pavlaka) i 1 punu kašiku majoneza.
U tepsiju u kojoj ste pravili kore stavite prvu koru, pa preko nje poslažite sir (kačkavalj, edamer, gauda..). Preko sira ravnomerno raspodelite fil od kiselog mleka i majoneza.
Preko fila poredjajte 100 g šunke.
Preko šunke stavite koru od spanaća, pa poredjajte sir preko kore (kačkavalj, edamer, gauda..).
Preko sira stavite 100 g dimljene pečenice.
U činiji umutite 2 jajeta sa dve kašike kiselog mleka i 50 ml mleka, zatim smesu sipajte preko dimljene pečenice i stavite u rernu da se zapeče 10-tak minuta.
Pečene slane kocke od spanća ostavite da se ohlade.
Video recept možete pogledati:
