Za sve ljubitelje karamel torti
Preukusna Šeherzada se veoma lako i brzo priprema. Posebno je deca vole. Torta Šeherzada može da se napravi i u posnoj varijanti, podjednako je ukusna. Umesto običnog mleka stavite biljno (sojino, bademovo, kokosovo…) mleko, posni margarin, posni keks i posni šlag.
SASTOJCI – INGREDIENTS:
600 G KEKSA – 600 G BISCUITS
2 KESICE PUDINGA SA UKUSOM VANILE – 80 G VANILLA PUDDING
80 G PUDINGA SA UKUSOM KARAMELE – 80 G CARAMEL PUDDING
10 G VANILIN ŠEĆERA – 10 G VANILLA SUGAR
9-13 KAŠIKA ŠEĆERA- 9-13 SP SUGAR
1, 5 L MLEKA – 1,5 L MLEKA
150 G MASLACA/MARGARINA – 150 G BUTTER
400 G ŠLAG – 400 G WHIPPED CREAM
500 ML KISELE VODE – 500 ML MINERAL WATER
Priprema:
U većoj činiji pomešajte dva pudinga sa ukusom vanile, dva pudinga sa ukusom karamele, kesicu vanilin šećera i 2 kašike šecera.
Sipajte oko 350 ml mleka i sjedinite smesu.
Preostalo mleko stavite da se kuva u veću šerpu.
U drugu šerpicu stavite šećer da se istopi.
Kad se šećer istopi sklonite sa šporeta i sipajte tri kutlače mlakog mleka, a ostalo mleko vratite da se kuva.
Vratite i karamelu na šporet i kuvajte dok ne provri, sve vreme mešajte karamelu. Kada karamela provri sipajte je u provrelo mleko.
Dodajte mleku i karameli, smesu od pudinga i šećera.
Kuvajte na laganoj vatri, sve vreme mešajući. Kada se fil zgusne sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Ohladjenom karamel filu dodajte 150 g maslaca (maragrina) i sjedinite mikserom.
Umutite 400 g šlaga sa 500 ml kisele vode.
Podelite 600 g keksa na 4 dela. Na tacnu poredjate keks, pa preko stavite karamel krem, a zatim šlag.
Tako redjate da dobijete četri reda keksa sa karamelom i šlagom.
Po želji dekorišite tortu.
Torta treba da odstoji neko vreme u frižideru, najbolje preko noći.
Video recept: