KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA
Preukusan kolač od kokosa. Veoma se brzo i lako pravi, za manje od pola sata.
Kolač je mekan i sočan, pojede se za čas.
SASTOJCI – INGREDIENTS
ZA KORU:
6 BELANACA – 6 EGG WHITES
80 -150 G ŠEĆERA – 80 – 150 G SUGAR
10 G VANILIN ŠEĆERA – 10 G VANILLA SUGAR
50 G KOKOSA – 50 G COCONUT FLOUR
100 G BRAŠNA – 100 G FLOUR
1 KAŠIČICA PRAŠKA ZA PECIVO – 1 TSP BAKING POWDER
ULJE – OIL
200 ML MLEKA – 200 ML MILK
ZA FIL:
6 ŽUMANCETA – 6 EGG YOLKS
10 g VANILIN ŠEĆERA – 10 g VANILLA SUGAR
4 KAŠIKE BRAŠNA – 4 SP FLOUR
2 PUDINGA SA UKUSOM VANILE – 80 G VANILLA PUDDING
6 KAŠIKA ŠEĆERA – 6 SP SUGAR
1L MLEKA – 1L MILK
150 G MASLACA – 150 G BUTTER
40 G ŠLAGA + MLEKO ZA ŠLAG 100 ML WHIPPING CREAM
DEKORACIJA:
KOKOSOVO BRAŠNO – COCONUT FLOUR
PRIPREMA KORE:
Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst sneg. Zatim sneg lagano špatulom sjedinite sa brašnom, kašičicom praška za pecivo i koksovim brašnom.
Smesu prespite i poravnajte po nauljenoj tepsiji (39 x 20 cm).
Stavite koru da se peče na 180 C u zagrejanu rernu na 200C 15 minuta.
Pečenu, vruću, koru prelijte sa 200 ml mleka.
PRIPREMA FILA:
Stavite 800 ml mleka da se kuva.
Mikserom sjedinite 6 žumanaca, sa šećerom, vanilin šećerom, 4 kašike brašna, 2 kesice pudinga sa ukusom vanile i 200 ml mleka.
Smesu dodajte u provrelo mleko i kuvajte na laganoj temperaturi, sve vreme mešajući dok se fil ne zgusne. Zatim fil skolinte sa šporeta i ostavite da se prohladi.
Dodajte 150 g maslaca sobne temperature i mikserom sjedinite s prohladjenim filom.
Zatim filu dodajte umućeni šlag, pa lagano špatulom promešajte (ne mikserom).
Na koru stavite fil, pa ga pospite kokosovim brašnom.
Ostavite kolač da se ohladi , pa ga isecite na kockice.
Način pripreme pogledajte: