Čupavac torta – CooKing Recepti

Veoma ukusna torta, koja se brzo pojede.

Torta koja će osvojiti srca svih ljubitelja kokosa i Čupavac kolača.

Prelep spoj krema od vanile, čokoladnog fila i kokosa.

SASTOJCI :

BISKVIT – CAKE

3 CELA JAJETA – 3 EGGS
3 BELANCETA – 3 EGG WHITES
SO – SALT
200 G BRAŠNA – 200 G FLOUR
1 KAŠIČICA PRAŠKA ZA PECIVO – 1 TSP BAKING POWDER
10 G VANILIN ŠEĆERA – 10 G VANILLA SUGAR
6 KAŠIKA ŠEĆERA – 6 SP SUGAR
125 ML ULJA – 125 ML OIL
100 ML MLEKA – 100 ML MILK

VANIL KREM – VANILLA FILLING:

3 ŽUMANCETA – 3 EGG YOLKS
80 G PUDINGA SA UKUSOM VANILE – 80 G PUDDING – VANILLLA FLOUR
3 KAŠIKE ŠEĆERA – 3 SP SUGAR
10 G VANILIN ŠEĆERA – 10 G VANILLA SUGAR
500 ML MLEKA – 500 ML MILK
75 G MASLACA – 75 G BUTTER
40 G ŠLAGA + 100 ML KISELE VODE – 100 ML WHIPPED CREAM

ČOKOLADNI FIL – CHOCOLATE FILLING:

100 G ČOKOLADE – 100 ML CHOCOLATE
50 G MASLACA – 50 G BUTTER
100 ML MLEKA – 100 ML MILK
1 KAŠIČICA KAKAA U PRAHU – 1 TSP COCOA POWDER
+
100 G KOKOSOVOG BRAŠNA – 100 G COCONUT FLOUR

DEKORACIJA :

ŠLAG + KISELA VODA + KAKAO U PRAHU –
WHIPPED CREAM + COCOA POWDER

KOKOSOVO BRAŠNO – COCONUT FLOUR
ČOKOLADNI PRELIV

PRIPREMA VANIL KREMA:

Stavite 350 ml mleka sa 3 kašike šećera i (kesicom) 10 g vanil šećera da se kuva.

U činiji umutite 3 žumanceta sa (2 kesice) 80 g pudinga sa ukusom vanile i 150 ml mleka. Umućenu smesu sipajte u provrelo mleko i kuvajte na nižoj temperaturi. Kad se puding zgusne, sklonite ga sa šporeta, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

U ohladjeni puding dodajte 75 g maslaca i umutite krem mikserom.

Zatim sjedinite puding sa umućenim šlagom (40 g šlaga sa 100 ml hladne kisele vode ili umućenih 100 ml slatke pavlake).

PRIPREMA BISKVITA:

Za pripremu biskvita potrebna su 3 cela jajeta i 3 belanceta (3 žumanceta idu u krem od vanile). Odvojte belanca od žumanaca. Belancima dodajte mrvicu soli i počnite da ih miksate. Dodajte belancima (kesicu) 10 g vanilin šećera i 6 kašika šećera. Kad se napravi sneg od belanca dodajte 3 žumanceta, 125 ml ulja i 100 ml mleka i sve izmiksajte.

Belancima postepeno dodajte 200 g brašna sa 1 kašičicom praška za pecivo. Sjedinjenu smesu izlijte u pleh od rerne, na koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Pecite biskvit u predhodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 – 25 min (u zavisnosti od rerne i struje). Biskvit će biti bledo žut jer ima više belanaca, pazite da ga ne prepečete da ne bude tvrdji. Pečeni biskvit prekrijte sa mokrom krpom da dodatno omekše i ostavite da se ohladi.

PRIPREMA ČOKOLADNOG FILA :

Istopite na pari 100 g čokolade sa 50 g maslaca, 100 ml mleka i kašičicom kakaa. Čokoladni fil će biti tečniji, ali opet malo gušći nego onaj kad pravite kolače čupavce.

Filovanje torte :

Isecite ivice biskvita i podelite ga na četri jednaka dela.

Pravougaonu kalup (za pečenje hleba) obložite plastičnom folijom (ako tortu ne stavljate u modlu koju ćete da okrećete kao ja, redjajte je onda drugim redosledom – kora da bude dole, vanil krem gore ).

Dno kalupa pospite kokosovim brašnom, pa preko ravnomerno raspodelite 1/3 krema od vanile.

Stavite prvu koru, pa preko nje stavite čokoladni fil, preko pospite kokosovim brašnom, a zatim ravnomerno razmažite 2/3 vanil krema, pa opet čokoladni fil.

Stavite drugu koru pa opet čokoladni fil, pa kokosovo brašno, zatim prelijte sa još malo čokoladnog fila.

Stavite treću koru , zatim kokosovo brašno, zatim 3/3 vanil krema, pa čokoladni fil i preko pospite kokosovim brašnom.

Stavite 4 koru, preko nje stavite čokoladni fil, ali ostavite malo čokoladnog fila za dekorisanje torte. Zatim pospite kokosovim brašnom.

Jednostavnije objašnjeno ….

Pre i posle redjanja kora ide čokoladni fil koji je tečniji , pa se on stavlja oko kore (kao kod čupavac kolača).Preko se posipa kokosovim brasnom, a izmedju ide ukusni vanil krem. Samo je u centralnom delu torte (izmedju druge i treće kore) čokoladni fil sa kokosom (bez vanil krema) .

Tortu ostavite u frižideru 5-6 sati, a najbolje preko noći.

Možete i odmah da je jedete (ali onda nemojte da je redjate u kalup ovim redosledom. Redjajte je da vam prvo bude kora, a ne kokos sa vanil kremom)

Dekoracija torte:

Umutite šlag sa kiselom vodom i kakaom u prahu. Dodajte kakaa dok ne dobijete boju koju želite.

Izvadite tortu iz kalupa (torta je redjana tako da ono što sam stavila prvo (vanil krem sa kokosom) sad je na vrhu). Preko vanil krema pospite još koksovog brašna.

Sa strana torte predjite čokoladnim filom, a zatim i šlagom. Sa svih strana tortu pospite kokosovim brašnom, da bude sa svih strana “čupava”.

Ostatak šlaga stavite u kesu za šlag i predjite ivice torte.

Išarajte vrh torte dodatno čokoladnim prelivom.

Postupak pripreme možete pogledati :

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *