Dezerti, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Griz kolac sa Jabukama

Kolači sa jabukama su nam uvek posebno dragi. Podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju. Kolac koji ce vas oduseviti. Meri se šoljom od 250 ml, a u zagradi su mere u gramima.

Ovaj kolač se brzo i lako sprema, ne zaheva neku posebnu veštinu, samo ljubav prema kuvanju i slatkišima.

Najbolja stvar je što jabuke možete naći u prodavnicama tokom cele godine. Preporučujem vam da ih izrendate, spakujete u kese i spremite u zamrzivač, tako da uvek budu spremne za kulinarske čarolije.

Jabuke koje sam koristila i koje najvise volim su Ajdared. Kolicinu secera prilagodite vasem ukus.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 1/2 – 1 šolja šećera
  • 1 šolja (oko 240 g) griza
  • 5 g praška za pecivo (ili sode bikarbone)
  • 3-4 (oko 650 g) jabuka
  • 1 šolja (oko 150 g) oraha
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 4 kašičica kakaa
  • 1/2 šolje (125 ml) ulja
  • 1 šolja (250 ml) jogurta

Preliv:

  • 1 šolja (250 ml ) mleka
  • 100 g čokolade
  • 1/2 šolje šećera (može i manje)
  • 50 g maslaca (ili margarina)
  • 3 kašičice kakaa

Umutite jaja dodavajući šećer i vanilin šećer. Ulje, jogurt i rendane jabuke sa cimetom ubacite u smesu sa jajima, pa promješajte. Griz, orahe, kakao i prašak za pecivo sjedinite, pa dodajte u smjesu od jaja. Sve lagano izmešajte, pa izlijte u podmazan pleh 20×30 cm. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Pred kraj pecenja pripremite preliv.

Sjedinite mleko, secer, maslac, kakao i cokoladu i stavite na ringlu da provri. Kad provri smanjite temperaturu i kuvajte jos minut. Zatim ga sklonite sa sporta i ostative par minuta da se prohladi i zgusne. Vruc biskvit izbockajte viljuskom i prelijte cokoladnim prelivom.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *