
Kolači sa jabukama su nam uvek posebno dragi. Podsećaju na detinjstvo i bakinu kuhinju. Kolac koji ce vas oduseviti. Meri se šoljom od 250 ml, a u zagradi su mere u gramima.
Ovaj kolač se brzo i lako sprema, ne zaheva neku posebnu veštinu, samo ljubav prema kuvanju i slatkišima.
Najbolja stvar je što jabuke možete naći u prodavnicama tokom cele godine. Preporučujem vam da ih izrendate, spakujete u kese i spremite u zamrzivač, tako da uvek budu spremne za kulinarske čarolije.
Jabuke koje sam koristila i koje najvise volim su Ajdared. Kolicinu secera prilagodite vasem ukus.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1/2 – 1 šolja šećera
- 1 šolja (oko 240 g) griza
- 5 g praška za pecivo (ili sode bikarbone)
- 3-4 (oko 650 g) jabuka
- 1 šolja (oko 150 g) oraha
- 10 g vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 4 kašičica kakaa
- 1/2 šolje (125 ml) ulja
- 1 šolja (250 ml) jogurta
Preliv:
- 1 šolja (250 ml ) mleka
- 100 g čokolade
- 1/2 šolje šećera (može i manje)
- 50 g maslaca (ili margarina)
- 3 kašičice kakaa
Umutite jaja dodavajući šećer i vanilin šećer. Ulje, jogurt i rendane jabuke sa cimetom ubacite u smesu sa jajima, pa promješajte. Griz, orahe, kakao i prašak za pecivo sjedinite, pa dodajte u smjesu od jaja. Sve lagano izmešajte, pa izlijte u podmazan pleh 20×30 cm. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.
Pred kraj pecenja pripremite preliv.
Sjedinite mleko, secer, maslac, kakao i cokoladu i stavite na ringlu da provri. Kad provri smanjite temperaturu i kuvajte jos minut. Zatim ga sklonite sa sporta i ostative par minuta da se prohladi i zgusne. Vruc biskvit izbockajte viljuskom i prelijte cokoladnim prelivom.
