Dezerti, Recepti za slavu, Recepti za svečane trpeze, Sitni kolaci

Kremasto zadovoljstvo – Orah Stanglice – Sitni kolaci – CooKing Recepti

Kolac sa orasima, koji ce zavoleti i oni koji ne vole orase. Orasi hrskaju u ustima, a krema prijanja niz vaša nepca.

Sastojci:

Za koru:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 9-10 kašika šećera
  • 150 g sitno seckanih oraha
  • 2 kašike brašna

Za Fil:

  • 750 ml mleka
  • 10 g vanilin šećera
  • 7-10 kašika šećera
  • 100 g maslaca
  • 5 žumanaca
  • 80 g pudinga sa ukusom vanile
  • 3 reda rendane čokolada (po želji možete da pospete orasima ili istopljenom čokoladom)

Priprema:

Prenasto umutite belanca sa malo soli, pa postepeno dodajte 9-10 kašika šećera. U smesu dodajte sitno iseckane orahe i 3 kašike brašna, pa promešajte spatulom, ne mikserom.

U kalup 30x20cm, koji ste predhodno obložili papirom za pecenje izlijte smesu i izravnajte da bude jednaka . Pecite na 180 stepeni 10tak minuta.

Za to vreme u pola litre mleka dodajte vanilin šećer i šećer, promešajte i stavite da provri.

Sjedinite 5 žumanaca sa pudinzima i 250ml mleka. Smesu dodajte u provrelo mleko i mešajte žicom dok se ne napravi puding. Sklonite puding sa sporeta, pa dodajte puter i umutite mikserom.

Vruc fil prelijte preko pecene kore i ostavite da se prohladi. Preko prohladjenog kolaca pospite rendanu čokoladu.

Kolaca mozete i odamah da servirate, ali bice ukusniji, ako odstoji preko noci.

Prilikom pripreme ja sam prvo napravila fil, a zatim koru. Fil je jako gust i kad se ohladio bilo mi je teze da ga ravnomerno raspodelim preko kore. Zato Vam je moj savet da prvo ispecete koru, a zatim, vruc krem odmah da prelijete preko kore, kako bi Vam povrsina kolaca bila savresno ravna. Ukoliko napravite gresku kao ja mozete da preko stavite umucen slag ili istopljenu cokoladu i poravnate.

Kolac se veoma lako sece, potrebno je samo da prebrisete noz posle svakog secenja.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *