
Kolac sa orasima, koji ce zavoleti i oni koji ne vole orase. Orasi hrskaju u ustima, a krema prijanja niz vaša nepca.
Sastojci:
Za koru:
- 5 belanaca
- prstohvat soli
- 9-10 kašika šećera
- 150 g sitno seckanih oraha
- 2 kašike brašna
Za Fil:
- 750 ml mleka
- 10 g vanilin šećera
- 7-10 kašika šećera
- 100 g maslaca
- 5 žumanaca
- 80 g pudinga sa ukusom vanile
- 3 reda rendane čokolada (po želji možete da pospete orasima ili istopljenom čokoladom)
Priprema:
Prenasto umutite belanca sa malo soli, pa postepeno dodajte 9-10 kašika šećera. U smesu dodajte sitno iseckane orahe i 3 kašike brašna, pa promešajte spatulom, ne mikserom.
U kalup 30x20cm, koji ste predhodno obložili papirom za pecenje izlijte smesu i izravnajte da bude jednaka . Pecite na 180 stepeni 10tak minuta.
Za to vreme u pola litre mleka dodajte vanilin šećer i šećer, promešajte i stavite da provri.
Sjedinite 5 žumanaca sa pudinzima i 250ml mleka. Smesu dodajte u provrelo mleko i mešajte žicom dok se ne napravi puding. Sklonite puding sa sporeta, pa dodajte puter i umutite mikserom.
Vruc fil prelijte preko pecene kore i ostavite da se prohladi. Preko prohladjenog kolaca pospite rendanu čokoladu.
Kolaca mozete i odamah da servirate, ali bice ukusniji, ako odstoji preko noci.
Prilikom pripreme ja sam prvo napravila fil, a zatim koru. Fil je jako gust i kad se ohladio bilo mi je teze da ga ravnomerno raspodelim preko kore. Zato Vam je moj savet da prvo ispecete koru, a zatim, vruc krem odmah da prelijete preko kore, kako bi Vam povrsina kolaca bila savresno ravna. Ukoliko napravite gresku kao ja mozete da preko stavite umucen slag ili istopljenu cokoladu i poravnate.
Kolac se veoma lako sece, potrebno je samo da prebrisete noz posle svakog secenja.
