Dezerti, Recepti za slavu, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Najsocniji plazma kolac sa jabukama i grizom – Mere na solju – CooKing Recepti

Sočan i lagan kolač sa plazmom, jabukama i grizom. Osvojiće vas njegov miris još dok ga budete spremali. Kolač se priprema veoma jednostavno, samo sjedinite sve sastojke i stavite ih da se peku. Po želji možete da ih prelijete ovim divnim čokoladnim prelivom ili sa čokoladnom glazurom ili samo pospete šećerom u prahu. Jabuke koje koristim su Ajdared i one su dovoljno sočne i slatke. Količinu šecera prilagodite vašem ukusu i jabukama koje koristite.

Mera solje-čaše je 200 ml

SASTOJCI:

  • 500 g Jabuka (oko 3-4Jabuke)
  • 10 g Vanilin Secera
  • Cimet
  • 1/2 ili 1 solja  Secera
  • 2 Jajeta
  • Prstohvat soli
  • 1/2 solje Ulja
  • 1 solja Jogurta
  • 1 solja Griza
  • 1 solja Mlevenog Keksa
  • 1 kasicica praska za pecivo ili sode

Preliv:

  • 200 ml mleka
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 100 g Cokolade
  • 2-3 kasicice kakaa

Po zelji pospite mlevei keks preko cokoladnog preliva

Pripema:

Izrendajte oljustene jabuke, pa promesajte sa vanilin secerom i cimetom. Umutite jaja dodavajući šećer. Ulje, jogurt, griz, plazmu i prašak za pecivo dodajte umucenim jajima, pa umutite mikserom. Rendane jabuke ubacite u smesu sa jajima, pa promesajte šaptulom. Smesu za biskvit izlijte u podmazan pleh 20×30 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. 

Pred kraj pecenja pripremite preliv.

Sjedinite mleko i šecer, pa stavite da se kuva. U zagrejano mleko dodajte maslac, kakao i čokoladu i mešajte dok ne provri. Provrelo mleko kuvajte jos 2-3 minuta. Zatim ga sklonite sa sporta i ostative par minuta da se prohladi i zgusne. Vruc biskvit izbockajte viljuskom i prelijte cokoladnim prelivom. Kolac ostavite da se ohladi pa isecite na zeljeni oblik i veličinu.

Umesto ovog preliva, kolač možete posuti šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *