Recepti za doručak, Recepti za slavu, Recepti za svečane trpeze

Cvet Pogača – Diše i miriše – CooKing recepti

Ima li ičeg lepšeg nego kad kuća mirise na sveže pečeno pecivo? Za mene je to pravi miris doma. Napolju je hladno, a u kuci toplo od rerne i svi se radujemo toplom pecivu. Jos kad je ovako lepog izgleda, prosoto nam bude žao da je načnemo, a posle ne možemo da prestanemo da je jedemo koliko je ukusna.

Sastojci:

  1. 200 ml mleka
  2. 500-600 g Brasna 
  3. 5 g suvog Kvasca (ili 20 g svezeg kvasca)
  4. 1 kasicica Secera
  5. 1 kasicica Soli 
  6. 100 g Krem Sira
  7. 2 Jajeta ( 1 za testo i 1 za premzivanje test)
  8. 75 ml Ulja
  9. Susam

Priprema:

Razmutite kvasac sa malo mleka, 1 kašićicom šećera i brašna i ostavite na toplom da nadodje. U veću posudu sipajte oko 450 g prosejanog brašna, so, ulje, krem sir, jaje, nadošao kvasac i mleko. Pa umesite glatko testo, postepeno dodavajući još brašna po potrebi (oko 50-100 g).Ostavite testo na toplom 30 minuta da odmori. Nakon toga testo podelite na 10 delova i oblikujte loptice. Okrugli kalup nauljite i rasporedite uz ivice 8 loptica , a u sredini stavite 1 lopticu,pa je rastanjite rukama. Od 10-te kuglice oblikujte krug, pa ga isecite na 8 trouglova, a svaki trougao zasecite nožem po sredini, ali nemojte do kraja iseći. Uži kraj testa provucite kroz prorez i izvucite sa druge strane. Dobijene ukrase rasporedite preko loptica, tako da uži kraj bude okrenut ka gore. Ostavite testo da odstoji 30 minuta. Pogaču premžite mešavinom posoljenog jajeta sa mlekom. Preko posite susam. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko35 minuta. Ako pogača porumeni ranije, prekrijte je folijom ili papriom za pečenje, da ne zagori.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *