Posni recepti, Recepti za slavu, Recepti za svečane trpeze, Sitni kolaci

Rozen Mak kolac – Sitni kolaci – CooKing Recepti

Nisam ljubitelj maka, ali ovaj kolac mi je bas ukusan. Odlicna kombinacija cokolade sa makom, mlevenim keksom i rozen korama.

Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara).

Sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezija, cinka, kalcijuma i bakra.

Mak sadrži i vitamine grupe B. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres, a potiču dobro raspoloženje.

SASTOJCI:

  1. 400 ml Vode (ili Mleka)
  2. od 150do 200g Secera (u zavisnosti od Vaseg ukusa)
  3. 200g Margarina (ili Masalaca)
  4. 100g Cokolade
  5. 200g Maka
  6. 200g Melevenog Keksa

Glazura :

  1. 120 g Cokolade
  2. 4 kasike Ulja

Priprema:

U šerpu sipajte vodu sa šećerom. Stavite na ringlu da se šećer otopi, pa dodajte margarin. Nakon toga šerpu sklonite sa vatre i postepeno dodajte mleveni mak, uz konstantno mešanje. Vratite na šport i kuvajte još 5 minuta, uz mešanje. Sklonite šerpu sa šporeta, pa dodajte izlomljenu čokoladu, dobro promešajte da se istopi. Postepeno dodajte mleveni keks, dobro promešajte. Vratite na šporet i kuvajte još 1 minut, uz konstantno mešanje. Gotov fil ostavite 5-10 minuta.

Oko 4-5 kasika fila ravnomerno premažite preko svih kora, osim poslednje. Prekrijte kolac sa krpom (ili folijom) i ostavite (najmanje 3 h).

Nakon toga, poslednju koru premažte sa istopljenom čokoladom sa 4 kašike ulja. Ostavite da se ohladi, pa isecite štanglice oštrim nožem.

Način pripreme pogledajte u videu.

Prijatno! 😉

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *