Hladna predjela, jela bez mesa, Posni recepti, Recepti za doručak, Recepti za slavu, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Pita sa krompirom – Krompiruša na moj način – CooKing Recepti

Pita koja vraća u detinjstvo. Sam miris pite dok se peče, budi u nama sećanja na naše bake i toplo ognjiste. Uvek sam se radovala, kad vidim baku kako razvlači kore. Sećam se da smo njene pite i gibanice najviše voleli i jedva sam čekala zimski raspust da idemo kod bake i deke. Da li se i u Vama bude sećanja kad osetite miris domacih pita? Koja je Vaša omiljena pita?

SASTOJCI:

ZA KORE:

  1. 500-550g brasna
  2. 1 kasicica soli
  3. 300 ml tople Vode
  4. Ulje (30 ml + oko 30 ml za premazivanje)

Za Nadev:

  1. 900g Krompira (može i manje)
  2. 180g Luka
  3. 1+1/2 kasicice soli
  4. Biber
  5. Kurkuma (može i bez)
  6. 30 ml ulja

Priprema:

Prosejte 500g Brašna. Dodajte so, 3 kašičice ulja, pa postepeno dodajte 300 ml tople vode.        Umestite glatko, mekano testo.  Pobrašnite radnu površinu i razvijte krug veličine velikog tanjira.  Na veliki tanjir razmažite malo ulja, pa stavite testo na koje ćete premazati ostatak ulja. Testo ostavite pokriveno najmanje 10 minuta. Prostorija u kojoj radite mora da bude topla, kako bi se testo lepo razvilo.   Dok testo odmara izrendajte krompir i luk. Dodajte začine i ulje, pa dobro promešajte.

Na sto stavate pamučni stolnjak, pospite brašnom, pa krenite da razvlačite koru za pitu. Prstima lagano razvlačite krajeve preko stola. Najbitnije je da prostorija u kojoj razvaličte bude topla. Po potrebi dodajte još ulja. Pite se lakše razvlače kada ima više ulja.  Ukoliko ne bude dovoljno masna, ispašće Vam suvkasta, kao hleb (u videu, možete da vidite način kako ja ravlacilim kore).  Debele krajve isecite. Od njih možete da napravite lepinjice. Ja sam napravila lepinju punjenu sa ovim nadevom. Preukusna je.

Uz dve ivice pite rasporedite krompir. Uzmite jedan kraj stolnjaka i lagano urolajte pitu. Isto uradite i sa druge strane. Isecite krajeve, oni su višak.  Zasecite pitu posredini kako bi razdvojili rolate. 

U podmazanu okruglu tepsiju stavite početak rolata, pa motajte pitu spiralno (kao puž).  Premažite pitu sa uljem.  Pecite u zagrejanoj rerni na 220 C dok ne porumeni (oko 30 minuta). 

Pečena pita je hrskava. Ukoliko hoćete mekaniju pitu, vruću je pokrijte folijom ili krpom i ostavite da se prohladi. 

 Način pripreme možete pogledati u videu.

Prijatno! 😉

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *