Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Rucak koji svi vole – CooKing Recepti

Ručak koji se topi u ustima. Meso i povrće su toliko mekani i ukusni, da se bukvalno tope u ustima. Jelo se brzo priprema, ali je potrebno vreme dok se hrana ispeče. Koristila sam glazirani zemljani pekač sa poklopcem, koji daje hrani poseban ukus. Hrana se kuva (peče) u sopstvenim sokovima. Ukus je kao ispod sača, samo u kućnim uslovima. Začine možete da prilagoditi Vašim ukusima. Toplo Vam preporucujem ovo jelo.

SASTOJCI:

  1. Mast (otprilike jedna kasika)
  2. 900g Krompira
  3. 100g Luka
  4. 100g Sargarepe
  5. 400g Juneceg Vrata
  6. 300g Svinjskog vrata
  7. So
  8. Biber
  9. Voda (oko 100 ml)
  10. Kurkuma (može i bez)
  11. Origano
  12. Crvena Paprika (može I ljuta)

Zemljani pekac sa poklopcem Zemljani pekac sa poklopcem

Priprema:

Zemljanu posudu premažite sa mašću. Očišćeno i oprano povrće isecite na veće komade. Stavite u zemljanu činiju i začnite (so, biber, kurkuma).

Meso isecite na krupnije komade (kao za gulaš), pa začinite (so, biber, mlevena paprika, origano). Stavite u pekač sa povrćem, pa sve promešajte. Dodajte oko 100 ml vode (ili vina, bujona, piva…). Stavite poklopac pa pekač stavite u ugašenu, hladnu rernu.

Tek sad rernu uključite na 220 C i pecite oko 3 h. Meso i povrće će da ispuste dodatno, svoje sokove, u kojima će da se peku. Na polovini pečenja promešajte.

Način prirepme možete pogledati u videu.

Prijatno 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *