Ručak koji se topi u ustima. Meso i povrće su toliko mekani i ukusni, da se bukvalno tope u ustima. Jelo se brzo priprema, ali je potrebno vreme dok se hrana ispeče. Koristila sam glazirani zemljani pekač sa poklopcem, koji daje hrani poseban ukus. Hrana se kuva (peče) u sopstvenim sokovima. Ukus je kao ispod sača, samo u kućnim uslovima. Začine možete da prilagoditi Vašim ukusima. Toplo Vam preporucujem ovo jelo.

SASTOJCI:
- Mast (otprilike jedna kasika)
- 900g Krompira
- 100g Luka
- 100g Sargarepe
- 400g Juneceg Vrata
- 300g Svinjskog vrata
- So
- Biber
- Voda (oko 100 ml)
- Kurkuma (može i bez)
- Origano
- Crvena Paprika (može I ljuta)
Zemljani pekac sa poklopcem Zemljani pekac sa poklopcem

Priprema:
Zemljanu posudu premažite sa mašću. Očišćeno i oprano povrće isecite na veće komade. Stavite u zemljanu činiju i začnite (so, biber, kurkuma).
Meso isecite na krupnije komade (kao za gulaš), pa začinite (so, biber, mlevena paprika, origano). Stavite u pekač sa povrćem, pa sve promešajte. Dodajte oko 100 ml vode (ili vina, bujona, piva…). Stavite poklopac pa pekač stavite u ugašenu, hladnu rernu.
Tek sad rernu uključite na 220 C i pecite oko 3 h. Meso i povrće će da ispuste dodatno, svoje sokove, u kojima će da se peku. Na polovini pečenja promešajte.

Način prirepme možete pogledati u videu.
Prijatno 🙂