Pecivo, Recepti za doručak, Recepti za svaki dan

Mekane i Pufnaste Mlečne Lepinje

Recept za mekane i pufnaste mlečne lepinje. Idealne su za sendviče, burgere…

Sastojci:

  1. 500-550 g Brašna
  2. 300 ml Mleka
  3. 50 ml Ulja 
  4. 1 kašičica Šećera
  5. 1-2 kašičica Soli
  6. 20 g Kvasca
  7. 1 Jaje
  8. Susam   

Priprema:

U toplo mleko dodajte izmrvljen kvasac sa kašičicom šećera i brašna. Dobro promešajte, pa ostavite kvasac na toplom oko 10 minuta. U nadošao kvasac dodajte ostatak mleka, ulje, belance, so i postepeno dodajte brašno. Umesite glatko testo. Ostavite 60 minuta da se testo udvostruči.

Testo formirajte u duguljast valjak pa podelite na 5 jednakih delova. Formirajte loptice, pa stavite na tepsiju za pečenje na koju ste predhodno stavili papir za pečenje. Pokrijte i ostavite 1o-tak minuta da testo odmori. Za to vreme uključite rernu na 230 C da se greje.

Loptice lagano pritisnite prstima i nožem zasecite po površini. Premažite sa umućenim žumancetom sa mlekom. Preko lepinja možete da pospete susam.

Pecite na 200 C, dok lepinje ne porumene, oko 20 minuta.

Prijatno 🙂

Način pripreme možete pogledati u videu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *