brzi recepti, Hladna predjela, Jela od mesa, pite, Recepti za doručak, Recepti za svaki dan

Jelo nasih baka – Kvrgusa – Batakusa

Bez obzira koliko smo vrhunskih specijaliteta isprobali, jela naših baka su nam uvek omiljena. Podeliću sa Vama recept za skoro zaboravljenu izlivenu pitu sa batacima – Kvrgušu ili Batakušu.  Ukoliko niste imali priliku da probate ovo jelo, siguna sam da ćete se iznenaditi koliko je ukusno. Priprema se veoma brzo i jednostavano, a i veoma je jeftina.Moram priznati da sam zaista oduševljena ovim jelomUkoliko budete pripremali Kvrgušu, napišite u komentarima Vaše utiske🤗

⚖️SASTOJCI📜

Za testo:

  1. 2 jajeta
  2. so
  3. 250 g Mekog Brašna
  4. 1 kasika Praska za pecivo
  5. 150 ml Mleka 
  6. 150 ml Vode

Za preliv:

  1. 2 kasike Kajmaka 
  2. Po želji dodajte 1 čen belog luka (** u originalnom recpetu je bez belog luka )

I još:

  • 3 Bataka sa karabatakom
  • mast/ulja za podmazivanje tepsije 
  • Biber

🥣PRIPREMA:

Batake odvojite od karabataka, pa začinite. Ostavila sam ih pola sata, ali možete i odmah da prirpemate Kvrgušu.

Uključite rernu na 200 C da se greje. 

Umutite jaja i so, mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte vodu i mleko, pa nastavite sa mućenjem mikserom. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umutite mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.

Vatrostalnu činiju podmažite sa mašću ili uljem i stavite u zagrejanu rernu da se ugreje (da bi se pečena Kvrgusa lakše odvojila od tepsije).

 Polovinu smese sipajte u  tepsiju, preko poredjate batake sa karabatacima, pa sipajte drugu polovinu smese. 

Pecite na 200 C 35-40 minuta. Ukoilko Vam previše porumeni Kvrgusa prekrijte je folijom, kako ne bi izgorela(meni nije). 

Nakon toga Kvrgušu premažite sa kajmakom (ili mileramom). Dodala sam i 1 sitno iseckan čen belog luka (nije obavezno).

Vratite u ugašenu rernu i ostavite još 10-tak minuta.

Način pripreme možete pogledati na YouTube-u(link in bio). 🎥🍿

Prijatno 😉

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *