Bez obzira koliko smo vrhunskih specijaliteta isprobali, jela naših baka su nam uvek omiljena. Podeliću sa Vama recept za skoro zaboravljenu izlivenu pitu sa batacima – Kvrgušu ili Batakušu. Ukoliko niste imali priliku da probate ovo jelo, siguna sam da ćete se iznenaditi koliko je ukusno. Priprema se veoma brzo i jednostavano, a i veoma je jeftina.Moram priznati da sam zaista oduševljena ovim jelomUkoliko budete pripremali Kvrgušu, napišite u komentarima Vaše utiske🤗

⚖️SASTOJCI📜
Za testo:
- 2 jajeta
- so
- 250 g Mekog Brašna
- 1 kasika Praska za pecivo
- 150 ml Mleka
- 150 ml Vode
Za preliv:
- 2 kasike Kajmaka
- Po želji dodajte 1 čen belog luka (** u originalnom recpetu je bez belog luka )
I još:
- 3 Bataka sa karabatakom
- mast/ulja za podmazivanje tepsije
- Biber

🥣PRIPREMA:
Batake odvojite od karabataka, pa začinite. Ostavila sam ih pola sata, ali možete i odmah da prirpemate Kvrgušu.
Uključite rernu na 200 C da se greje.
Umutite jaja i so, mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte vodu i mleko, pa nastavite sa mućenjem mikserom. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umutite mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Vatrostalnu činiju podmažite sa mašću ili uljem i stavite u zagrejanu rernu da se ugreje (da bi se pečena Kvrgusa lakše odvojila od tepsije).
Polovinu smese sipajte u tepsiju, preko poredjate batake sa karabatacima, pa sipajte drugu polovinu smese.
Pecite na 200 C 35-40 minuta. Ukoilko Vam previše porumeni Kvrgusa prekrijte je folijom, kako ne bi izgorela(meni nije).
Nakon toga Kvrgušu premažite sa kajmakom (ili mileramom). Dodala sam i 1 sitno iseckan čen belog luka (nije obavezno).
Vratite u ugašenu rernu i ostavite još 10-tak minuta.
Način pripreme možete pogledati na YouTube-u(link in bio). 🎥🍿
Prijatno 😉