Malo drugacija pita, koju ćete obožavati. Možete je puniti raznim nadevima, a jedan od nacina koji Vam preporucujem je i sa mesom.Ono što daje posebnu aromu ovoj piti je žumance, kojim se premazuje. Daje hrskavu, neodoljivu koricu. Probala sam i bez žumanceta, ali nije to to. Isto tako pita kada se urola, treba da odstoji u frižideru, probala sam i odmah da je pečem, ali je mnogo ukusnija kada odstoji u frižideru.
Pita je veoma ukusna i sutradan, samo je neophodno da je spremite u frižider.

⚖️SASTOJCI📜
Za testo:
- 200 ml Mleka
- 80 g Kisele Pavlake
- Jaje
- So
- 2 kasike Ulja
- 500 g Brasna (+ brasno da umesite testo)
- 1 kasicica praska za pecivo
Za nadev:
- 150-200 g Blitve
- 300 g Sira
- So
- 2 Belanceta
I jos
- Oko 100 g istopljenog Maslaca (ili Ulja)
- 2 Zumanceta

PRIPREMA:
Pomešajte pavlaku i mleko, pa dodajte so, jaje i opet promešajte. Zatim dodajte pola količine prosejanog brašna, ulje, prašak za pecivo, sjedinite, pa dodajte ostatak brašna. Umesite testo. Nauljite testo, pokrijte i ostavite 40 minuta.
Sir i belanca pomešajte, pa dodajte iseckanu i posoljenu blitvu. Testo podelite na 4 dela i oblikujte lopte. Svaku loptu razvucite na što tanje. Premažite maslacem prvu koru, stavite deo nadeva, pa poklopite drugom korom koju ćete isto premazati maslacem. Urolajte, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider najamnje 20 minuta. Prebacite pitu na pek papir, pa lagano rastanjite prstima i oklagijom. Premažite sa žumancetom, stavite sa pek papirom u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 35-40 minuta. Potrebno je da donja strana pite porumeni.
Nacin pripreme pogledajte u videu