brzi recepti, Dijetalni recepti, jela bez mesa, Posni recepti, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze, Topla predjela

Kraljevski potaž – Brokoli Potaž – CooKing Recepti

Brzo i lako napravite kraljevski potaž od brokolija🥦 .Možete da ga pripremate na dva načina, jedan je prikazan u videu, to je mrsna varijanta, a dole u opisu 👇🏻 se nalazi recept za posnu vraijantu (na vodi). Smatra se da je Brokoli kralj povrća jer sadrži sve potrebne vitamine i minerale za zdravlje našeg organizma. Odlican je za mršavljenje, jačanje kostiju, protiv zgrušavanja krvi, protiv prehlade. Povečava pamčenje. Odlican je za detoks organizma. Prepun je vitamina C, ima ga čak 2 puta više nego u narandži. Sadrži vitamine B i Folnu kiselinu, tako da je odliačan izbor i za trudnice. Takodje sadrži veliku količinu vlakana i poboljšava varenje. Smanjuje holesterol u krvi, reguliše visok krvni pritisak. Prepun je minerala kalijuma, fosfora, gvoždja i hroma.Sadrži i 3 antioksidansa indol, sulforafan i beta karoten.

⚖️SASTOJCI📜

  1. 60 g Crnog luka
  2. 200 g Krompira
  3. 1,5 l Vode za kuvanje
  4. So
  5. Biber
  6. 100 g Šargarepe
  7. Brokoli (oko 200 g cvetića)
  8. Lovorov list
  9. Ulje ili Mast
  10. 80 ml Neutralne Pavlake

📜Za posnu varijantu🥦.

U šerpu stavite očišćen crni luk, šargarepu, krompir (iseckan na kockice), lovorov list, dodajte kašiku soli i sipajte hladnu vodu. Stavite da se kuva na jačoj temperaturi, dok ne provri. Zatim dodajte cvetiće brokolija i smanjite temperaturu. Pobiberite i kuvajt dok povrće ne omekša (oko 20 minuta). Nakon toga u šolju sipajte kašiku brašna i i dodajte malo čorbe, dobro umutite i sipajte u čorbu. Sklonite šerpu sa šporeta. Izvadite lovorov list. Štapnim mikserom ispasirajte povrće. Vratite na šporet i kuvajte još 10 minuta. Probajte čorbu i po potrebi dodajte još zacina.

Za mrsnu varijantu:

U zagrejano ulje (mast) dodajte sitno seckani luk i šargarepu. Posolite i dinstjte na slabijoj temperaturi dok luk ne postane staklast. Dodajte krompir i povečajte temperaturu. Dodate lovovrov list i sipajte vodu. Posolite i pobiberite. Kuvajte na jačoj temperaturi, dok voda ne provri. Zatim dodajte cvetiće brokolija. Smanjite temperaturu i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 20 minuta).

Šerpu sklonite sa šporeta i procedite povrće, ali sačuvajte vodu u kojoj se povrće kuvalo. Sklonite lovorov list. Povrće ispasirajte sa malo bujona. Vratite u šerpu povrće i bujon. Sipajte neutralnu pavlaku. Dobro promešajte. Vratite na šporet i pustite da čorba proključa još jednom. Probajte i začinite po Vašem ukusu.

Način pripreme možete pogledati u videu🎥🍿

Prijatno 😉

https://youtu.be/kjAHWe9XTAM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *