Hladna predjela, Pecivo, Posni recepti, Recepti za doručak, Recepti za svaki dan

Posno Slano i sladko pecivo – CooKing Recepti

Hrskavo posno pecivo u slanoj i slatkoj varijanti. Mada moram da priznam da je u slatkoj malo ukusnije. Obratite pažnju da ne prepečete pecivo, jer ne sadrži jaja pa nije previše žučkasto. Pečeno slatko pecivo premažite sa džemom da biste dobli lep sjaj ili preko peciva pospete šećer u prahu. Ukoliko budete pripremali ovo jelo napišite u komentarima Vaše utiske😁

⚖️SASTOJCI📜

Za testo:

  1. 510 g Brasana (+ Brasno za razvalcenje loptica) (mekog brasna)
  2. 20 g Kvasca
  3. 1 kascica secera
  4. 300 ml Vode 
  5. 50 ml Ulja + (oko 80-100 ml Ulja za premazivanje jufki)
  6. So
  7. Biber

I jos:

  1. Džem (koristila sam džem od kajsije)

🥣PRIPREMA:

U manjoj činiji izmrvite kvasac sa kašičicom šečera i brašna, pa dobro promešajte sa malo tople vode. Ostavite kvasac na toplom  da nadodje.                                  

U veću činiju sipajte oko 250 g brašna, so, ostatak vode, ulje, nadosao kvasac i krenite da mesite testo, postepeno dodavajući ostatak brašna. Testo možete da umesite i pomoću mikesra, sa nastavkom za testo. Umesite glatko, mekano i lepljivo testo. Činiju pospite brašno, pa stavite testo, oblikujte loptu, preko pospite opet brašno. Pokrijte testo i ostavite 45 minuta u toploj prostoriji.

Nadošlo testo istresite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte krug. Testo podeliten na 8 jednakih delova i oblikujte loptice. Stavite ih na pobrašnjen tanjir i pokrijte.

Radnu površinu dobro pobrasnite pa stavite  jednu lopticu i pospite je sa brašnom. Oklagijom razvucite krug sto tanje možete. Premažite sa  uljem ili istopljenim margarinaom(maslacem) i tako redjate testo jedno na drugo. Osmii krug premažite pa pospite brašnom. (Pogledajte u videu)Razvucite sto tanji krug i testo urolajte. Isecite na debljinu od 3-4 cm . Prstima lagano pritisnite rolat, ali nemojte previse da spljoštite. Pecivo je ukusnije kad je malo deblje. Za slatku varijantu . Sredinu rolata udubite pa  stavite malo dyema, oko 1/2 kašičice. Ivice spojite i zatvorite testo. Prstima blago pritisnite. Okrenite na drugu stranu i stavite na papir za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20-30 minuta, dok testo ne porumeni .

Pecivo poprskajte sa vodom i pokrijte sa krpom ili folijom. Ostavite par minuta da se prohladi. Premzaite plane sa uljem, a slatke sa džemom.

Način pripreme pogledajte u videu🎥🍿

Prijatno 😉

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *