brzi recepti, Dijetalni recepti, Hladna predjela, jela bez mesa, Obrok Salate, Posni recepti, Recepti za slavu, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Zdrav obrok za 15 minuta Kus-Kus Salata – CooKing Recepti

Kus kus predstavlja pastu, pomešanu sa grizom i vodom. Sastav kus kusa je dosta sličan sastavu braon pirinča i kinoe, ali kus kus sam po sebi sadrži pristojnu količinu nutrijenata.  

Jedan od razloga zašto je celo zrno poput kus kusa dobro kao zaštita od bolesti, jeste zato što sadrže antioksidanse

Kus kusa sadrži 62% vašeg neophodnog dnevnog unosa selena, koji je vitalan antioksidanats sa bezbroj koristi po zdravlje. Selen se pokazao kao neophodan sastojak u borbi protiv virusa, plodnosti žena i muškaraca, kao i smanjenju rizika od pojave raka, autoimunih bolesti i bolesti asociranih sa tiroidnom žlezdom.

Jedna šoljica nam pruža 40 odsto potrebne količine kalijuma. Ovo je idealna namirnica za sve koji žele da oslabe zato što zrno kus-kusa ima malo masti, a jedna šolja samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koji daju osećaj sitosti, a i ubrzavaju rad creva.

Sadržaj nekoliko važnih nutrijenata kao što su niacin, tiamin i folati, a bogat je i kalorijama,  odnosno svime što je potrebno za zdravu i bogatu dijetu.

Ono što je posebno zanimljivo, kus-kus se može pripremiti i poslužiti i kao desert. U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, šećerom, mlekom, medom i začinima poput cimeta ili vanile, ovo je omiljena dečija poslastica u mnogim zemljama.

Ovu salatu, možete da koristite, koa obrok ili kao prilog uz ribu, meso.

Ukoliko budete pripremali ovo pecivo napišite u komentarima Vaše utiske😉

⚖️SASTOJCI📜

  1. 1 Tikvica
  2. 2 Sargarepe
  3. 1 cen Belog Luka
  4. 1 solja Vode (200 ml )
  5. 120 g Kus-Kusa (malo manje od solje)
  6. Ulje (ukoliko postite na vodi, tikvice i šargarepu možete da isprzite bez ulja, na sopstvenom soku)
  7. So
  8. Biber

I jos:

  1. Zelena salat, Ljut paprika, Paradajz, Maslinovo ulje

🥣PRIPREMA:

Opranu tikvicu, izrendajte, posolite I ostavite 10 minuta, kako bi ispustila tečnost. Šargarepe izrendajte.

Kus-kus prelijte sa vručom posoljneom vodom,, promešajte, pa poklopite i ostavite 5-10 minuta da nabubri. U tiganju zagrejte ulje i dadajte tikvice (koje ste ocedili od viška tečnosti) i šargrepu. Ukoliko postite na vodi tikvice distajte na sopostvenom soku, zajedno sa šargarepom.  Začinite i pržite par minuta. 

Na kraju dodajte kus-kus i beli luk, i sastojke dobro promešajte. Probajte , pa začinite po Vašem ukusu. 

Salatu možete jesti, kao obrok ili poslužiti kao prilog uz ribu ili meso. 

Odličnog je ukusa i hladan. 

Način pripreme možete pogledati u videu🎥🍿

Prijatno 😉

https://youtu.be/So8l-RJUHAQ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *