Hladna predjela, Pecivo, Pice i testenine, Posni recepti, Recepti za doručak, Recepti za svaki dan

Italijanska Fokaca – CooKing Recepti

Spolja hrskva, iznutra vazdušasta I mekana. Predivno Italijansko pecivo Fokača, jе ravno pečeno pecivo, slicne teksture kao pizza. U nekim mestima je zovu  “pizza bianca”. Izgledom podseca na našu pogaču, ali je drugačijeg ukusa.

Možete da je ukraštavate raznim začinimskim biljem (ruzmarinom, vlašacem…), povrćem (masline, paradajz, beli luk…), sirevima ili kao ja da je napravite praznu. Fokaču možete poslužiti kao predjelo, hleb uz glavni obrok, ili užinu. 

Iako sam veliki ljubitelj Francuskog krosasan, moram da priznam da je Italijanska Fokača, moja nova ljubav.

Sastojci:

  1. 350g brašna (po potrebi dodajte više)
  2. 250ml tople vode
  3. kašičica šećera
  4. 20g svežeg kvasaca  (pola pakovanja)
  5. pola kašičice soli
  6. 50ml maslinovog ulja (oko 8 kašičica)

Priprema:

Kvasac izmrviti i dodajte kašičicu šećera, brašna i malo i topla voda. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U kvasac dodajte polovinu brašna, so, 2-3 kašičice maslinovog ulja i krenite da  mešate testo. Testo je veoma mekano i lepljivo, pa ja za pripremu fokače koristim mikser sa nastavkom za testo. Inace bih dodala, više brašna, a ovako mi je  sigurnije da cu umesiti mekše testo. 

Dodajte drugu polovinu brašna i umesite fino mekano testo. 

Testo prebacite u čistu posudu i nauljite ga sa 2 kasikice maslinovog ulja. Ostavite ga na toplom, da se udvostruci oko 30-60 minuta.

Nakon toga testo staviti u nauljen pleh (maslinovo ulje) ili papir za pečenje. Razvucite u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata. Nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz. Ja sam samo premazala sa 2 kašike maslinovog ulja.

Pecite na  200C oko 15-25 minuta, dok pogača ne porumeni (u prethodno zagrejanoj rerni).

Nacin pripreme pogledajte u videu:

https://youtu.be/wkMIud03th4

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *