Pecivo, Recepti za doručak, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Venac Pogača – Lepšu nisam jela (bez margarina) – CooKing Recepti

Pensta pogača, koju morate da probate. Pored predivnog izgleda, veoma je ukusna. Ima divinu koricu, a sredina pogače je mekana kao pamuk.

Sastojci:

Za testo:

  1. 550 g Brasna (Mekog) (+ brasno da umesite I oblikujete pogaču)
  2. 120 ml Tople Vode
  3. 130 ml Mleka
  4. 20 g Kvasca
  5. 1 kašičica Šećera
  6. 1 kašičica Brašna
  7. 2 kašičice Kisele Pavlake
  8. 1 kašika Sirćeta
  9. So (odprilike 1-2 kašičice)
  10. 1 Jaje
  11. 20 ml Ulja

Za punjenje pogace:

  1. 100g Krem Sira (ili Maslaca)

Za premazivanje pogače:

  1. 1 Jaje
  2. So
  3. 1 kašičica Kisele Pavlake

Priprema:

U činiju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, brašno i toplu vodu, pa dobro promešajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U veču činiju sipajte 1/2 prosejanog brašna. Dodajte so i promešajte. Zatim dodajte ostatak vode, mleko, aktiviran kvasac, sirće, jaje, kiselu pavlaku i ulje. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo. 

Testo oblikujte u lopticu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla, bez promaje. 

Nadošlo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i  premesite. Podelite na 5 loptica-jufki. Radnu površinu pobrašnite i lopticu-jufku rastanjite pomoću oklagije na krug prečnika 25 cm (otprillike). Tako uradite sa svim lopticama. 

Svaku jufku premažite sa krem sirom, osim poslednje. Testo prebcite na papir za pečenje. Po sredini kruga napravite 4 velika proreze, ali nemojte da isečete skroz do kraja. Testo presavite ukoso, prema spoljnoj ivici i oblikujte venac. Pogledajte u videu. Stavite obruč oko testa.

Testo premažite sa umućenim jajaetom sa soli I kiselom pavlakom. Po želji posuti susam.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 35 minuta. Kad pogača porumnei, prekrijte je sa folijom. Potrebno je da i donja strana pogače porumeni i tada je pogača pečena. Kada se pogača ohladi spremite je u čistu kesu ili posudu sa poklopcem, kako bi ostala duže sveža.

Način prirpeme pogledajte dole u videu. Prijatno 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *