Recepti za doručak, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Jednostavana , a veoma Ukusna POGACA – COOKING RECPTI

Ukoliko Vam treba recept za pogacu, koja se jednostavno prirpema, a veoma je ukusna i neobicna. Korica sa donje strane i okolo je tvrda a vrh pogace i unutrašnjost je mekan. Veoma dekorativno i ukusno punjeno pecivo. Umesto sira pogacu možete da punite i slatkim namazima ili mlevenim mesom, zeljem…

Pogača je veoma jednostavna za pripremu, a opet tako je ukusna i zanimljivog izgleda. Toplo Vam je preporucujem.

Ukoliko budete pripremali ovo pecivo, napišite u komentarima Vaše utiske.

Sastojci:

Za testo:

  1. 400 g Brašna (Mekog) (+  brasno da umesite I oblikuju pogaču)
  2. 100 ml Tople Vode
  3. 100 ml Mleka
  4. 20 g Kvasca
  5. 1 kašičica Šećera
  6. 1 kašičica Brašna
  7. 1 kasika ili 2 kašičice Kisele Pavlake
  8. 1 kašičica Soli 
  9. 1 Jaje
  10. 3 kasike Ulja

Za punjenje pogače

  1. 1 Belance
  2. So
  3. Oko 150 g Sitnog Sira 

Za premazivanje pogače:

  1. 1 Žumance
  2. So
  3. 1 kašičica Kisele Pavlake

Priprema:

U činiju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, brašno i toplu vodu, pa dobro promešajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U veču činiju sipajte 1/2 prosejanog brašna. Dodajte so i promešajte. Zatim dodajte ostatak vode, mleko, aktiviran kvasac, jaje, kiselu pavlaku i ulje. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo. 

Testo oblikujte u lopticu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla, bez promaje. 

Nadošlo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i  premesite. 

Oklagijom rastanjite testo u okrugli oblik (oko 26 cm).

Tepsiju obložite papirom za pečenje i stavite pogaču. Skupljenim prstima  utisnite tri kruga u pogaci, tako da se napravi prostor za fil. (Pogledajte u videu )

Premazite je sa umućenim žumncetom sa kisleom pavlakom i soli. 

Preko možete da pospete susam. 

Pecite u zgrejanoj rerni na 200 C oko 35 minuta. Kada pogača porumeni sa gornje stran stavite foliju, da ne izgor. Pogača je sa gornje strane mekana. Kada sa donje strane porumeni pogača je pečena. Ostavite da se prohladi pa je isecite i poslužite. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *