Hladna predjela, jela bez mesa, Pecivo, pite, Posni recepti, Recepti za doručak, Recepti za svaki dan

Posna Pita sa Blitvom – CooKing Recepti

Veoma ukusna i jednostavna za pripremu pita sa blitvom i mladim lukom, premazana sa belim lukom i maslinovim uljem. 

Ideju za ovu pitu dobila sam od Dalmatinske pite Soparnik, sa malim izmenama. 

Kora se priprema drigačije od obične pite i drugačije je teksture, više je hrskava. Posebno mi se dopada premaz od belog luka i maslinovog ulja, koji je fenomenalan i daje divnu aromu ovoj piti.

Ova pita mi je ukusnija hladna, čak mi je drugi dan ukusnija, nego prvi.

Odlična je za vreme posta. 

_________________________

SASTOJCI:

Za testo:

  1. 300 g (mekog) Brasna (+brasno da se umesi testo)
  2. 200 ml tople Vode
  3. 1 kašičica Soli
  4. 2 kašike Maslinovog Ulja

Za nadev:

  1. 2 veze Blitve (oko 250 g)
  2. So
  3. 2 kašike Maslinovog Ulja
  4. 2 Mlada luka (oko 60 g)

Za premazivanje pite :

  1. 2 kašike Maslinovog Ulja
  2. 1-2 čena Belog luka
  3. 2 kašike Maslinovog Ulja
  4. 1-2 čena Belog luka

Priprema:

Blitvu operite i isecite stabiljku. List isecite na sitnije delve, stavite u veću činiju,posolite i dobro promešajte. 

Mladi luk sitno isecite. Dodajte blitvi, mladi luk i maslinovo ulje, pa sve dobro promešajte. Ostavite sastojke sa strane, dok pripremate testo.

Prosejte brasno, pa dodajte so. Postepeno sipajte toplu vodu i umesite glatko testo. Podelite ga na dva dela. 

Stavite jufke-loptice na pobrašnjen tanjir i pokrijte ih. Ostavite 30 minuta, na toplom. 

Nakon 30 minuta, uključite rernu da se greje na 200 C.

Na pobrašnjenu radnu površinu stavite jednu jufku-lopticu i rastanjite je u krug, pomoću oklagije, na debljinu od 2mm. 

Prebacite je, pomoću oklagije, na papir za pečenje. 

Stavite ravnomerno nadev od blitve preko testa.

Drugu jufku isto istanjite, pa stavite preko nadeva. 

Ivice stavite ispod testa ili uvijte krajeve. 

Viljuškom izbockajte površinu testa (pite). 

Pecite na 200 C, oko 30-35 minuta. 

Pred kraj pečenja napravite premaz.

 Sitno iseckajtej jedan (veći) ili dva (manja) čena belog luka. U činiju sipajte maslinovo ulje i dodajte iseckani beli luk. Dobro promešajte. Premažite vruću pitu sa ovim namazom i ostavite da se ohladi (možete je pokrijti folijom ili krpom). 

Kada se pita ohladi isecite je na željeni oblik.

Način pripreme pogledajte u videu. Prijatno:)

https://youtu.be/Q4Ads96rEhQ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *