Hladna predjela, Pecivo, Recepti za doručak

Od jednog testa dve vrste peciva – CooKing Recepti

Od jednog testa napravite dve vrste peciva. Ako ste ne odlucni da li hocete slano ili  slatko pecivo, samo ga nafilujte sa dzemom ili kremom 🙂 

Sastojci:

Za testo:

  1. 550 g Brašna (Mekog) (+  brašno da umesite testo, oko 30-50 g)
  2. 230 ml Tople Vode
  3. 50 ml Jogurta
  4. 50 ml Ulja
  5. 20 g Kvasca
  6. 1 kašičica Šećera
  7. 1 kašičica Brašna
  8. 1 kašičica Soli 
  9. 1 Jaje

Za punjenje testa:

Fil 1:

  1. Oko 2-3 kasike Krem Sira (ili džem, krema)

FIl 2:

  1. 100 g Šunke
  2. 60 g Kačkavalja
  3. 2 kašike Kisele Pavlake
  4. Origano
  5. Jaje
  6. 3 kašike Kečapa
  7. Za premazivanje:
  8. 1 Jaje
  9. So
  10. 1 kašičica Kisele Pavlake

Priprema:

U činiju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, brašno i toplu vodu, pa dobro promešajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U veću činiju sipajte oko polovinu  prosejanog brašna. Dodajte so i promešajte. Zatim dodajte ostatak vode, jogurt, aktiviran kvasac, jaje i ulje. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo. 

Testo oblikujte u loptu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se testo ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla, bez promaje. 

Za to vreme napravite fil sa šunkom. U činiju stavite izrendanu šunku i sir, kiselu pavlaku, origano, kečap i jaje. Sjedinite sastojke.

Nadošlo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i  podelite na dva dela. 

Polovinu testa dodatno podelite na dva dela.

Polovinu testa rastanjite oklagijom u oblik elipse.  Premazite sredinu sa krem sirom (ili nekim slatkim namazom). Sa leve i desne strane ukoso zasecite testo. Pa isprepletite testo. Postavicu u sledecem postu video prikaz postupka. 

Drugu polovine testa premazite sa filom od šunke i ponovite postupak.

Od treće velike loptice (jufke) oblikujte veliku elipsu. Premazite preko cele površine fil sa šunkom, pa testo urolajte.Rolat isecite nozem na debljinu od 1-2 cm. Dobićete testo u obliku pužića. Lagano ih spljoštite dlanovima.

Pecivo prebacite na tepsiju koju ste nauljili ili na koju ste stavili papir za pečenje. Testo premažite sa umućenim jajetom sa kiselom pavlakom i soli. 

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, dok ne porumeni, oko 20 minuta. 

Pečeno pecvivo poprskajte sa malo vode i prekrijte krpom ili folijom(da dodatno omekne). Kada se pecivo ohladi spremite ga u posudu sa poklopcem ili čistu kesu, kako bi ostalo što duže sveže.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *