Dezerti, pite, Recepti za svaki dan

Lenja pita sa višnjama – CooKing Recepti

Prhka pita sa 🍒višnjama koja vraća u detinjstvo👧🏻👵🏻. Trenutno je sezona višanja, koja kod nas ne može da prodje bez ove neodoljive “lenje pite”.

Ukoliko ne volite ukus masti, možete da koristite maslac. 

Takodje možete da koristite 400 g višanja i 200 g malina, meni se veoma dopada ta kombinacija.

Ukoliko budete pripremali ovu pitu, napišete u komentarima Vaše utiske💁🏻‍♀️.

SASTOJCI:

Za testo:

  1. Oko 400-500 g Brašna 
  2. 1 kašičica Praška za pecivo
  3. 150 g Šećera
  4. 10 g Vanilin Šećera
  5. Prstohvat Soli
  6. 150 g Masti (SOBNE TEMPERATURE!) (ili maslaca-margarina)
  7. 1 kašike Kisele Pavlake
  8. 2 Jajeta

Fil:

  1. 600 g Višanja
  2. 4 kašike Šećera
  3. 4 kašike Griza

Priprema:

Umutite mast, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer i jaja. Dodajte polovinu prosejanog brašna sa praškom za pecivo i krenite da mesite testo, postepeno dodajući ostatak brašna. Kada formirate kompaktnu masu, oblikujte je u pravougaonik. Stavite testo u plastičnu kesu i ostavite u frižideru najmanje 1 sat. 

Za to vreme operite i očistite višnje. U višnje dodajte 4 kašike šećera i 4 kašike griza i dobro promešajte.

Hladno testo podelite na dva dela. Jednu polovinu vratite u frižider. Na radnu površinu stavite papir za pečenje. Po njemu pospite brašno i stavite testo. Preko testa pospite još brašna i oklagijom razvucite testo dimenzija tepsije (30x20cm). Viljuškom izbockajte testo . Preko poredjajte višnje. Izvadite drugu polovinu testa iz frižidera i razvucite ga u dimenziju tepsije. Testo prebacite preko višnji i viljuškom ga izbockajte. Ja sam testo razvukla na papiru za pečenje i tako ga prebacila, a možete i oklagijom da ga prebacite preko višnji. Ukoliko se testo pocepa, prstima ga spojite i utapkajte. 

Pecite u zagrejanoj rerni na 190-200 C 30 minuta. 

Ostavite pitu da se dobro ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite sa šećerom u prahu.

Prijatno.

Način priprem pogledajte u videu.

https://youtu.be/03pDCwBxsms

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *