brzi recepti, Dezerti, Pecivo, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze

Slatke strudlice sa dzemom

Slatke strudlice sa dzemom 

Sastojci:

Za testo

  1. 20g Kvasaca
  2. 1 kašičica Šećera
  3. 1 kašičica Brašna
  4. 450-500 g Brašna 
  5. Prstohvat Soli
  6. 150 ml Mleka
  7. 50 ml Ulja
  8. Jaje
  9. 2 kašike Kisele Pavlake

Premazivanje:

  1. 1 Jaje

I još:

  1. 6-8 kašika dzema( koristila sam od kajsije)
  2. Šećer u prahu 

***umesto dzema možete da koristite cokoladni/lesnik krem

Priprema:

U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta. 

U aktiviran kvasac dodajte  prosejano brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, kiselu pavlaku i krenite da mesite testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno, u toploj prostoriji  dok se ne udvostruči . Nadošlo testo preručite na radnu površinu i podelite na 2 dela. Jednu loptu razvucite sto tanje preko premazite 3-4 kašike dzema. Testo urolajte u štrudlu. Isecite je na širinu 4 cm. Tepsiju premazite uljem ili stavite papir za pečenje. Preko stavite štrudlice. Isti postupak uradite u sa drugom polovinom testa.

Pokrijte testo i ostavite 10–15 minuta na toplom.

Za to vreme uključite rernu da se greje na 200 C. 

Testo premažite sa umućenim jajetom.

Pecite na 200 C 20 minuta. Ukoliko testo ranije porumeni, prekrijte ga sa folijom.

Pecene vruće kiflice poprskajte sa malo vode i pokrijte sa krpom. Ostavite da se prohlade. Preko štrudlica pospite šećer u prahu.

***od druge polovine možete da napravite slane strudlice (premazite ih sa100 g sira)

Prijatno:)

https://youtu.be/7irWMBOiLbE

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *