Ako nemate puno vremena za pripremu, a želite da pojedete nešto ukusno i zdravo, onda je ovo pravi recept za Vas. Predivna kombinacija patlidzana sa paradajzom i sirom. Ukoliko hoćete dijetalniju verziju preko premažite kiselu pavlaku.
Plavi patlidžan ima mnogo benefita po zdravlje: poboljšava varenje, dobar je za mršavljenje, za prevenciju raka, anemije, hrani kosti, mozak, dobro utiče na srce i dijabetes. Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Gorka jedinjenja u patlidžanu pospešuju probavu i ublažavaju grčeve želuca i creva, zbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačanih i crevnih tegoba, a zbog male kalorične vrednosti, patlidžan je idealna hrana za gojazne osobe, kao i dijabetičare.
Ako budete pripremali ovaj recept napišite u komentarima Vaše utiske.

SASTOJCI:
- 2 Patlidzana
- 2-3 Paradajza
- So
- Ulje
- Sir (kačkavalj, gaudy…)
- Kisela pavlaka

Priprema:
Operite paradajz I patlidžan. Isecite ih na kolutove. Patlidžan posolite i ostavite 10-tak minuta. Papirnim ubrusom pokupite tečnost koju patlidžan pusti. Tepsiju nauljite (može i pleh od rerne). Poredjate patlidžana, na njega stavite paradajz, pa preko njega stavite opet kolutove patlidžan. Preko prelijte malo ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20 minuta. Zatim tepsiju izvadite iz rerne i preko stavite rendani kackavalj ili premažite sa kiselom pavlakom (ja sam pekla pola-pola). Pecite jos 10-tak minuta.
Prijatno:)
NAČIN PRIRPEME POGLEDAJTE U VIDEU