Pecivo, Pogače, Recepti za svečane trpeze

Bozicna cesnica – Mekana i veoma jednostavna za pripremu – CooKing Recepti

Jedan od neizostavnih običaja na veliki hrišćanski praznik Bozić jeste prirema Božićne česnice. U zavisnosti od kraja, česnica se nekada pravi bez kvasca, a nekad sa kvascem.

Negde je česnica obična posna pogača, a negde čitavi kolač.

U  nekim krajevima u Vojvodini (Sremu) česnica je slatka.

Može da se pravi na nekoliko načina, ali ono što varira od mesta do mesta jeste i to šta se stavlja u česnicu.

Najveći broj ljudi će neizostavno u česnicu staviti novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću.

Ukoliko budete pripremali česnicu napišite u komentarima Vaše utikse.

Sastojci:

  1. 40 g svežeg kvasca
  2. 320 mleka
  3. 2 kašičice šećera
  4. 1 kašičica brašna
  5. oko 750 gr brasna
  6. 1 jaje
  7. 30 ml ulja
  8. 30 ml osvestane vode
  9. 2 kašičice soli
  10. 2 kasike kisele pavlake

Za premazivanje  česnice:

  1. 1 jaje
  2. 1 kasikica kisele pavlake
  3. 1 novčić umotan u komadić alufolije

Priprema:

Izdrobite kvasac i dodajte kašičicu brašna i 2 kašičice šećera, 30 ml toplog mleka. Dobro pomešajte. Ostavite kvasac da se aktivira. 

U aktiviran kvasac dodajte malo  prosejanog brašna, jaje, ulje,so, kiselu pavlaku, ostatak mleka, osveštanu vodu. Dobro promešajte. Pa postepeno dodajte ostatak brašna. 

Umesite mekano testo. 

Činiju nauljite pa stavite testo. Pokrijte ga i ostavite u toploj prostoriji, pokriveno oko 60 minuta(dok se testo ne udvostruči).

Za to vreme novcic prokuvajte i uvijte u alufoliju.

Kad testo naraste, premesiti ga na stolu, i po potrebi dodajte malo brašna. 

Podelite testo na dva dela, veći (oko 2/3 testa) i manji (1/3 testa).

Manji deo oblikovati u kuglu, u njega utisnuti novčić za sreću, umotan u alufoliju. 

Staviti ga na sredinu tespije (koristila sam okrugli kalup za tortu prečnika 28 cm). Ostatak testa (onaj dvotrećinski) oklagijom razvaljajte na debljinu od oko 1 cm, pa čašom izvadite ”krofnice”. 

Izrezala sam 16 (može 18) komada. 

”Krofnice” slažite jednu do druge, preklapajući ih dok svih 16 -18 ne složite. 

Ostatak testa (od izrezivanja ”krofnica”) premesiti, podeliti na dva dela, pa napraviti dva dugačka štapića. 

Prepletite ih, pa ugurajte sa spoljašnje strane, kako bi se popunila praznina u kalupu.

Umućenim jajetom sa kiselom pavlakom premazite česnicu. 

Ostaviti da raste još 15 minuta. 

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30 minuta(+-).

Kada pogača porumeni, prekrijte je alufolijom.

Potrebno je da pogača porumeni i sa donje strane.

Pogaču uvijte u čistu krpu i ostavite da se prohladi.

Prijatno:)

Način pripreme pogledajte u videu:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *