Prelepa čokoladna torta, poznatog madjarskog poslastičara Jozsef C.Dobos-a, po kojem je i dobila ime. Prvi put je napravljena za madjarsku izložbu u XIX veku. Ubrzo torta steče veliku Evropsku popularnost.
Napravljeno je preko 120 kopija ove torte.
U svojoj starosti Joszef je dao originalni recept, za Dobosh tortu, Budimpeštanskoj industrijskoj komori poslastičara i medenjaka, pod uslovom da svi članovi mogu da je koriste.Njegova torta je postala jedna od najpoznatijih torti na svetu.
Torta je veoma ukusna, ali zahteva vreme i strpljenje za pripremu.
Ovo nije originalni recpet, već preradjeni.
Torta sadrži 12 tankih kora (prečnika 20 cm), od kojih se 11 filuju čokoladnom kremom sa maslacem i jajima, a na 12 se stavlje karamel glazura. Originalna torta ima manje kora.
Vi po želji možete napraviti kore većeg prečnika i samim tim dobiti manji broj kora.
U kore sam stavila 2 kašike ulja i jogurta, da bi mi se lakše odlepljivale od papira za pečenje.
Ukoliko budete pripremali Dobos tortu po mom recept, napišite u komentarima Vaše utiske

SASTOJCI :
KORA
- 7 JAJA – 7 EGGS
- 6 KAŠIKA ŠEĆERA
- 10 G VANILIN ŠEČERA
- 7 KAŠIKA BRAŠNA
- 2 KAŠIKE ULJA
- 2 KAŠIKE JOGURTA
ČOKOLADNI KREM
- 6 JAJA
- 100-150 G ŠEĆERA
- 10 G VANILIN ŠEĆERA
- 200 GR ČOKOLADE
- 250 GR MASLACA (SOBNE TEMPERATURE)
KARAMEL GLAZURA :
- 200 GR ŠEĆERA
- 2O GR MASLACA
- 2 KAŠIKE CEDJENOG LIMUNA
- + Margarin za podmazivanje noža
DEKORACIJA :
- MLEVENI ORASI
- CELI ORASI

Priprema:
Kore:
Na papirima za pečenje nacrtajte i isecite 12 krugova prečnika 20 cm.
Mikserom poćnite da mutite belanca.
Posle par minuta postepno dodajte šećer i vanilin šećer.
Mutite dok ne dobijete sneg od belanaca.
Zatim postepeno dodajte žumanca, po 2 kašike ulja i jogurta i 7 kašika brašna.
Sastojke dobro promešajte da se sjedine.
Isečene krugove od papira za pečenje, stavite na okrenute tepsije od rerne.
Sipajte 4-5 kašike fila.
Ravnomerno razmažite.
Pecite kore u zagrejanoj rerni na 190-200 C (u zavaisnosti od jačine rerne), dok kore blago ne porumene (oko 5-8 minuta).
Pečene kore redjajte jednu preko druge. Prekrijte ih krpom.
Ostavite kore da se ohlade, pa ih lagano odvojte od papira za pečenje.
Priprema fila:
U veću staklenu činiju sipajte jaja.
Mikserom umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom
Mutite ih oko 5-10 minuta, dok se smesa ne duplira i jaja postanu penasta i kremasta.
Na ringli u manjoj šerpici zagrejte vodu.
Kada voda provri smanjte temperaturi.
Preko šerpe stavite staklenu činiju i kuvajte jaja na pari.
Obratite pažnju da staklena činija ne dodiruje vodu (kako ne bsite napravili kajganu).
Kuvajte jaja 20 minuta, uz konstantno mešanje.
Nakon toga šerpicu skloinite i dodajte 200 g čokolade.
Dobro promešajte i kuvajte na pari jos 2-3 minuta.
Prekrijte fil folijom i ostavite da se prohladi.
Dodajte na kockice iseckani maslac (sobne temperature).
Mikserom dobro umutite da se sastojci sjedine.

Priprema karamel topinga:
Na poslednju koru se stavlja karamel toping.
U šerpicu sipajte šećer i maslac. Na srednjoj temperaturi otopite šećer.
Sklonite sa ringle na kratko i dodajte 2 kašike limunovog soka.
Doći će do reakcije i šećer će početi da se peni. Zato je veoma bitno da ne bude na vrućoj ringli.
Vratite na ringlu i kuvajte jos par minuta.
Na jednu koru (koja će biti poslednja na torti) postepeno sipajte vruću karamelu.
Nožem zasecite margarin, pa zasecite lagano karamelu na 8 trouglova.
Ovo morate brzo da radite jer se karamela brzo hladi.
Ponovite postupak nekoliko puta.
Kada se karamela stegne isecite i koru na 8 delova/trouglova.
Filovanje torte:
Kora- 4-5 kašiku fila – kora i tako 11 puta.
Ja prvo uvek stavljam ruynije pa lepse kore.
Od ostatka fila premažite celu tortu.
Oko torte stavite mlevene orase.
Na vrh torte poredajte 8 oraha.
Na njih naslonite koru sa karamel topingom.
Tortu možete odmah da jedete, ali što duže stoji to je ukusnija.
Prijatno 🙂
Način pripreme pogledajte u videu: