Dezerti, Recepti za svečane trpeze, Torte

🍫Doboš torta🍫👌- CooKing Recepti

Prelepa  čokoladna torta, poznatog madjarskog poslastičara Jozsef C.Dobos-a, po kojem je i dobila ime. Prvi put je napravljena za madjarsku izložbu u XIX veku. Ubrzo torta steče veliku Evropsku popularnost. 

Napravljeno je preko 120 kopija ove torte.

U svojoj starosti Joszef je dao originalni recept, za Dobosh tortu,  Budimpeštanskoj industrijskoj komori poslastičara i medenjaka, pod uslovom da svi članovi mogu da je koriste.Njegova torta je postala jedna od najpoznatijih torti na svetu. 

Torta je veoma ukusna, ali zahteva vreme i strpljenje za pripremu. 

Ovo nije originalni recpet, već preradjeni.

Torta sadrži 12 tankih kora (prečnika 20 cm), od kojih se 11 filuju čokoladnom kremom sa maslacem i jajima, a na 12 se stavlje karamel glazura. Originalna torta ima manje kora. 

Vi po želji možete napraviti kore većeg prečnika i samim tim dobiti manji broj kora. 

U kore sam stavila 2 kašike ulja i jogurta, da bi mi se lakše odlepljivale od papira za pečenje.

Ukoliko budete pripremali Dobos tortu po mom recept, napišite u komentarima Vaše utiske

SASTOJCI :

KORA 

  1. 7 JAJA – 7 EGGS
  2. 6 KAŠIKA ŠEĆERA 
  3. 10 G VANILIN ŠEČERA 
  4. 7 KAŠIKA BRAŠNA 
  5. 2 KAŠIKE ULJA 
  6. 2 KAŠIKE JOGURTA 

ČOKOLADNI KREM

  1. 6 JAJA 
  2. 100-150 G ŠEĆERA 
  3. 10 G VANILIN ŠEĆERA
  4. 200 GR ČOKOLADE 
  5. 250 GR MASLACA (SOBNE TEMPERATURE) 

KARAMEL GLAZURA :

  1. 200 GR ŠEĆERA
  2. 2O GR MASLACA 
  3. 2 KAŠIKE CEDJENOG LIMUNA
  4. + Margarin za podmazivanje noža

DEKORACIJA :

  1. MLEVENI ORASI 
  2. CELI ORASI

Priprema:

Kore:

Na papirima za pečenje nacrtajte i isecite 12 krugova prečnika 20 cm.

Mikserom poćnite da mutite belanca. 

Posle par minuta postepno dodajte šećer i vanilin šećer. 

Mutite dok ne dobijete sneg od belanaca. 

Zatim postepeno dodajte žumanca, po 2 kašike ulja i jogurta i 7 kašika brašna. 

Sastojke dobro promešajte da se sjedine. 

Isečene krugove od papira za pečenje, stavite na okrenute tepsije od rerne. 

Sipajte 4-5 kašike fila. 

Ravnomerno razmažite. 

Pecite kore u zagrejanoj rerni na 190-200 C  (u zavaisnosti od jačine rerne), dok kore blago ne porumene (oko 5-8 minuta).

Pečene kore redjajte jednu preko druge. Prekrijte ih krpom. 

Ostavite kore da se ohlade, pa ih lagano odvojte od papira za pečenje.

Priprema fila:

U veću staklenu činiju sipajte jaja.

Mikserom umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom 

Mutite ih oko 5-10 minuta, dok se smesa ne duplira i jaja postanu penasta i kremasta. 

Na ringli u manjoj šerpici zagrejte vodu. 

Kada voda provri smanjte temperaturi. 

Preko šerpe stavite staklenu činiju i kuvajte jaja na pari.

Obratite pažnju da staklena činija ne dodiruje vodu (kako ne bsite napravili kajganu).

Kuvajte jaja 20 minuta, uz konstantno mešanje.

Nakon toga šerpicu skloinite i dodajte 200 g čokolade.

Dobro promešajte i kuvajte na pari jos 2-3 minuta. 

Prekrijte fil folijom i ostavite da se prohladi.

Dodajte na kockice iseckani maslac (sobne temperature). 

Mikserom dobro umutite da se sastojci sjedine.

Priprema karamel topinga:

Na poslednju koru se stavlja karamel toping.

U šerpicu sipajte šećer i maslac. Na srednjoj temperaturi otopite šećer.

Sklonite sa ringle na kratko i dodajte 2 kašike limunovog soka. 

Doći će do reakcije i šećer će početi da se peni. Zato je veoma bitno da ne bude na vrućoj ringli.

Vratite na ringlu i kuvajte jos par minuta.

Na jednu koru (koja će biti poslednja na torti) postepeno sipajte vruću karamelu.

Nožem zasecite margarin, pa zasecite lagano karamelu na 8 trouglova. 

Ovo morate brzo da radite jer se karamela brzo hladi. 

Ponovite postupak nekoliko puta. 

Kada se karamela stegne isecite i koru na 8 delova/trouglova.

Filovanje torte:

Kora- 4-5 kašiku fila – kora i tako 11 puta.

Ja prvo uvek stavljam ruynije pa lepse kore.

Od ostatka fila premažite celu tortu. 

Oko torte stavite mlevene orase. 

Na vrh torte poredajte 8 oraha. 

Na njih naslonite koru sa karamel topingom.

Tortu možete odmah da jedete, ali što duže stoji to je ukusnija.

Prijatno 🙂

Način pripreme pogledajte u videu:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *