Uncategorized

Kolac koji vraća u detinjstvo – Madjarica – CooKing Recepti

Čokoladni kolac sa tankim koricama, koji se topi u ustima. 

Ako ne zelite da mesite kore, možete da koristiite kupovne Rozen kore.

Ukoliko budete praviči Madjaricu, napišite u komentarima Vaše utiske. 

Sastojci:

Testo:

  1. 600 g Brasna 
  2. 1 kašičica praska za pecivo
  3. 2 Jaja
  4. 180 g Šećera
  5. 100 g Maslaca (sob temperature )
  6. 200 g Kisele Pavlake (20% mlečen masti)

Fil:

  1. 1 l Mleka
  2. 80 g Brašna (ostrog)
  3. 180 g Šećera
  4. 10 g Vanilin Šećera
  5. 180 g Čokolade (za kuvanje)
  6. 2 kašike Kakao Praha
  7. 125 g Maslaca

Glazura:

  1. 120 g Čokoladeza kuvanje (može i 150 g)
  2. 3 kašike Ulja

Priprema:

Kore:

Umutite (mikserom ili šapatulom)maslac (omekšali, sobne temperature), kiselu pavlaku, jaja, prstohavt soli I šećer.

Postepeno dodajte 600 g brasna I prašak za pecivo. 

Umesite glatko testo.

Oblikujte ga u duguljasti valjak i podelite na 5 jednakih delova.

Pomoću vage izmerite da budu jednake težine (možete i odokativno). 

Meni su ispale oko 225 g.

Kore možete odmah da rastanjite, ali lakse se razvlace ako odstoje u frižideru.

Malo sam Jace prisitkala pa su nene bile malo zgužvane, ali to ne utiče na krajnji izgled i ukus kolaca.

Na papir za pečenje nacrtajte pravougaonike 26×30 cm. Možete i manjih dimenzija.

Stavite testo na papir. Dlanovima sto vise rastanjite testo. Stavite preko drugi papir. Pomoću oklagije rastanjite testo. Ako Vam negde bude vise slobodno isecite i zakrpite gde fali. 

Papir s korom premestite na poledjinu pleha za pečenje, stavite u rernu i pecite. Zavisno od rerne, trebaće vam oko 5 – 8 minuta. Kore ne smeju da potamne zato ih stalno proveravajte, bez obzira na vreme pečenja. U redu je ako malo potamne po nekom kraju. Pečene kore slažite jednu na drugu 

 S papirom ćete ih lakše podizati kad ih budete filovali, pečene kore su krhke i pazite da ne puknu. Ako malo puknu nije strasno.

Priprema fila:

Stavite 800 ml mleka da se kuva.

U posudi pomešajte šećer, kakao i brašno i 200 ml mleka. 

Smesu potom ulijte u posudu za kuvanje zajedno sa ostatkom mleka i stavite na vatru srednje jačine. Stalno mešajte da se ne bi stvorile grudvice. 

 Kuvajte dok se smesa ne zgusne.

Sklonite sa ringle pa dodajte čokoladu i maslac. 

Mešajte dok se čokolada i maslac ne istope i smesa se ne sjedini.

Kore lagano odvojte od papira za pečenje. Pazite veoma su krhke.

Filujte ih sa vrućim kremom kako bi se bolje prilepile

Sipala sam oko 3 (srednje) kutlače, vi možete podleiti fil u 4 posudice, kako biste dobili jednaku količinu.

Završite filovnanje sa korom. Preko stavite neki teret (knjigu ili tepsiju).

Ostavite preko noci u hladnoj prostoriji (ili frižideru).

Priprema čokoladne glazure:

Istopite čokoladu sa 3 kašike ulja na pari (ili u mikrotalasnoj).

 Istopila sam 120 g čokolade, može I 150 g.

Preko kore prelijte čokoladnu glazuru i ravnomerno je premažite. Ostavite je na hladnoom da se stegne. 

Oštrim nožem (ili skalpelom) isecite ivice, a zatim isecite Madjaricu na šatanglice.

Prijatno:)

Način prirpreme pogledajte u videu:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *