Pecivo, Pogače, Recepti za slavu, Recepti za svaki dan

Mekana ko dusa Pogaca – CooKign Recepti

Jednostavno i lako napravite pogacu sa susamom.

Ukoliko je budete pripemali napíšete u komentarima Vaše utiske.

Sastojci:

20 g svezeg kvasca

1 kašicica šećera

1 kašicica brasna

Oko 500-550 g brasna

150 ml tople vode

50 ml ulja

100 ml Jogurta (koristila sam Balans, redji jogurt)

1 Jaje

Za premazivanje:

Jaje

So

1 kašičica  kisele pavlake

I Još:

Susam

Priprema:

Razmutite kvasca sa kašičicom brašna i šećera i toplom (ne vrućom) vodom.

Ostavite na toplom da nadodje, oko 10-15 minuta.

U nadošao kvasac dodajte polovinu prosejanog brašna, so, pa promešajte kašikom/varljačom. 

Dodajte ulje, jogurt, jaje, pa dobro promešajte, a zatim dodajte ostatak prosejanog brasna i rukama umestite mekano, glatko testo (po potrebi dodajte još brasna). 

Mesite testo sto duze (oko 5 minuta), kako bi pogača  bila ukusnija.

Testo oblikujte u loptu/jufku.

Činiju premažite sa uljem, stavite jufku i prekrijte je.

Ostavite na toplom da se testo udvostruči, oko 60 minuta.

Nakon toga testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite u krug prečnika 24 cm.

Okrugli kalup nauljite ili obložite sa papirom za pečenje.

Stavite testo na papir i pokrijte.

Ostavite ga na toplom još 15-tak minuta.

Površinu testa zasecite nožem na mrežu/kockice.

Premažite pogaču sa umućenim jajetom sa kiselom pavlakom.

Preko pospite susam.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C 30-40 minuta.

Ukoliko testo porumeni ranije prekrijte ga sa folijom, da ne izgori.

Potrebno je da pogača porumeni i sa donje strane.

Pečenu pogaču poprskajte/umijte sa vodom.

Prekrijte sa krpom i ostavite da se prohladi.

Prijatno:)

P.s.

Pogača je najukusnij prvi dan, sutradan nije toliko ukusna.

način pripem pogledajte u videu:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *