Dezerti, Recepti za svečane trpeze, Torte

Larina Torta – CooKing Recepti

Kremasta, sočna, lagana torta koji se topi u ustima.

Mekane kakao kore i neodljivi (krempita) krem.

Ukoliko budete pripremali ovu tortu napišite u komentarima Vaše utiske.

Sastojci:

Za koru: kalup 25 cm

  1. 6 jaja (odvojte belanca od žumanca)
  2. prstohvat soli
  3. 6 kasika šećera
  4. 10 g vanilin šećera
  5. 2 kašike brašna
  6. 3 kašike kakaa
  7. 1 kašika griza
  8. 2 kašike ulja

Za Kremu:

700 ml mleka (500 ml stavite da se kuva, 200 ml  umutite sa žumancima)

6 jaja (odvojte belanaca od žumanca)

Prstohvat soli 110 g šećera (40 g stavite u belnaca, a 70 u žumanca)

50 g brašna

50 g gustina

Aroma vanile (ili 10 g vaniln šećera)

Dekoracija :

58 g šlag krema od vanile

150 ml hladnog mleka

2 kinder čokoladice

Mleveni keks

I jos:

150 ml mleka za natapanje kora

Priprema:

Kora:

Odvojte belanca od žumanaca, pazite da vam u belance ne upadne ni malo žumanca, inače neće moći da se umute u sneg.

U belanca dodajte prstohvat soli i krenite da mutite.

Postepeno dodajte šećer I vaniln šećer. 

Umutite sneg od belanca, pa postepeno dodajte žumanca.

Mutite jos par minuta, pa dodajte brašno, kakao i griz. Dobro sjedinite sastojke.

Okrugli kalup 25 cm obložte sa papirom za pečenje, pa ravnomerno izlijte smesu za biskvit.

Rernu dobro zagrejte na 200 C, a zatim smanjite na 180 C.
Pecite biskvit na 180 C 20-30 minuta. 

Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen.

Ubodite čačkalicu u sredinu kore, ako izadje čista pečena je, ako nije pecite, dok ne izadje čista.

Pečenu koru ostavite da se ohladi, a zatim je odvojte od kalupa i papira za pečenje .

Presecite koru na dva jednaka dela.

Krem:

Odvojte belanca od žumanaca, pazite da vam u belance ne upadne ni malo žumanca.

U belanca dodajte prstohvat soli i  mutite dok se ne pretvore u sneg. 

Stavite 500 ml mleka da se kuva.

Za to vreme u činiji sjedinite žumanac, šećer, aromu vanile (vanilin šećer), brašno. gustin i 200 ml mleka.

Smesu sipajte u provrelo mleko i kuvajte uz konstantno mešanje, dok se smesa ne zgusne.

Vruć krem dobro sjedinite sa belancima.

Filovanje torte:

Na dno kalupa stavite 1/2 kore. 

Natopite koru sa mlekom (oko 75 ml).

Preko sipajte topao krem, a zatim stavite drugu koru i dlanovima je lagano pritisnite.

Natopite koru sa mlekom (oko 75 ml).

Sačekajte da se krema ohlad, a zatim spremite tortu najmanje, na 2 h u frizider, a najbolje preko noći.

Sutradan tortu dekorišite po vasem ukusu.

Prijatno:)

P.s. Torta je ukusnija što duže stoji.

Način pripreme možete pogledati u videu:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *