
Lagana osvezavajuca torta, koja se topi u ustima.
Uzmesto džema možete koristite i druge (cokoladne, vanil…) kremove.
Ukoliko je budete pripremali napisite u komentarima Vaše utiske.
_________________________
Sastojci:
Za rolat:
- * 4 jajeta (veca ili 5 sitnijih)
- * 4 kašike šećera
- * 10 g vanilin šećera
- * 4 kašike brašna
- * 1 kasicica praska za pecivo
- * 1 kasika ulja
- * 2 kasike jogurta
- * Prstohvat soli
- * dzem za fil
Za fil:
- 180 g slag krema
- 360 ml (hladnog) mleka/vode
- 200 g kisele pavlake
- 80-100 g secera u prahu
- 150 g mlevenog keksa
Dekoracija:
- Mleveni keks
Priprema:
Mikserom umutite sneg od belanaca, sa prstohvatom soli.
Dodajte šećer, vanilin šećer i mutite i dalje dok masa ne postane sasvim čvrsta.
Smanjite brzinu miksera, pa dodajte jedno po jedno žumance i mutite još 1 minut.
Dodajte ulje I jogurt.
Lagano mesajuci dodajte brašno i prasak za pecivo.
Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C, u plehu (35 x 30), na koji ste stavili papir za pecenje ili koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom.
Posle 15-20 minuta izvadite biskvit iz rerne i prebacite ga na mokru krpu.
Skinite papir za pecenje i uvijte testo u rolat.
Kada se ohladi, razvijte ga, premažite pekmezom i ponovo urolajte.
Priprema krema:
Mikserom dobro umutite slag krem sa mlekom-kiselom vodom .
Dodajte kiselu pavlaku i sećer u prahu.
Prvo ručno promesajte, kako se šecer ne bi razleteo po kuhinji, zatim mikserom umuitite da se sastojci sjedine.
U drugu ciniju sipajte 1/3 fila.
U veći deo dodajte mleveni keks i dobro promesajte.
Rolat isecite (meni je bilo potrebno 23 komada).
Na dno kalupa (24 cm, može i 23,25 cm) poredjajte rolate.
Stavite malo fila sa keksom, pa poredjajte oko kalupa rolate.
Sipajte u kalup ostatek fila sa keksom i poravnajte.
Preko stavite svetli fil i poravnjate.

Ostavite u frizideru najmanje 4 sati, a najbolje preko noci.
Dekorišite tortu po vase ukusu.
Isecite tortu i posluzite.
Prijatno:)
