brzi recepti, Dezerti, Recepti za svaki dan, Recepti za svečane trpeze, Torte

Brza osvežavajuća torta, koja se topi u ustima – Rolat torta – CooKing Recepti

Lagana osvezavajuca torta, koja se topi u ustima.

Uzmesto džema možete koristite i druge (cokoladne, vanil…) kremove.

Ukoliko je budete pripremali napisite u komentarima Vaše utiske.

_________________________

Sastojci:

Za rolat:

  1. * 4 jajeta (veca ili 5 sitnijih)
  2. * 4 kašike šećera
  3. * 10 g vanilin šećera
  4. * 4 kašike brašna
  5. * 1 kasicica praska za pecivo
  6. * 1 kasika ulja
  7. * 2 kasike jogurta
  8. * Prstohvat soli
  9. * dzem za fil

Za fil:

  1. 180 g slag krema
  2. 360 ml (hladnog) mleka/vode
  3. 200 g kisele pavlake
  4. 80-100 g secera u prahu
  5. 150 g mlevenog keksa

Dekoracija:

  1. Mleveni keks
https://youtu.be/NgVgWE9a0qs

Priprema:

Mikserom umutite sneg od belanaca, sa prstohvatom soli. 

Dodajte šećer, vanilin šećer i mutite i  dalje dok masa ne postane sasvim čvrsta. 

Smanjite brzinu miksera, pa dodajte jedno po jedno žumance i mutite još 1 minut. 

Dodajte ulje I jogurt.

Lagano mesajuci dodajte brašno i prasak za pecivo. 

Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C, u plehu (35 x 30), na koji ste stavili papir za pecenje ili koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom.

 Posle 15-20 minuta izvadite biskvit iz rerne i prebacite ga na mokru krpu. 

Skinite papir za pecenje i uvijte testo u rolat. 

Kada se ohladi, razvijte ga, premažite pekmezom i ponovo urolajte. 

Priprema krema:

Mikserom dobro umutite slag krem sa  mlekom-kiselom vodom .

Dodajte kiselu pavlaku i sećer u prahu. 

Prvo ručno promesajte, kako se šecer ne bi razleteo po kuhinji, zatim mikserom umuitite da se sastojci sjedine.

U drugu ciniju sipajte 1/3 fila.

U veći deo dodajte mleveni keks i dobro promesajte.

Rolat isecite (meni je bilo potrebno 23 komada).

Na dno kalupa (24 cm, može i 23,25 cm) poredjajte rolate. 

Stavite malo fila sa keksom, pa poredjajte oko kalupa rolate.

Sipajte u kalup ostatek fila sa keksom i poravnajte.

Preko stavite svetli fil i poravnjate.

Ostavite u frizideru najmanje 4 sati, a najbolje preko noci.

Dekorišite tortu po vase ukusu.

Isecite tortu i posluzite.

Prijatno:)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *