Vazdušasti, čokoladni kolač – Munchmallow.
Brzo se priprema, nema puno posla oko njega. a svi ga vole 🙂
Bitno je da se pridržavata odredjenih pravila kako bi vam kolač uspeo.
*Pažljivo odvojte belanca od žumanaca, vodite računa da vam ne upadne ni trunka žumanca.
*Morate dugo da mutite i belanca i žumanca, kako bi vam kolač uspeo.
*Obratite paznju da vam mikser bude cist kada krenete da mutite belanca.
Ili prvo umutite belanca, pa onda žumnaca ili ga dobro operite nakon mućjenja žumanca.
Ukoliko budete pravili Mancmelou kocke napisite u komentarima Vaše utiske.
SASTOJCI:
Za koru:
- 6 zumanca
- Prstohvat soli
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mleka
- 6 kašika ulja
- 6 kašika brasna
- 2,5 kasike kakaa
- 1 kašičica praska za pecivo
Tepsija 20×30 cm
Šam:
- 6 belanca
- Prstovat soli
- 100 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 1 kasika sirćeta
Čokoladna glazura:
- 100 g čokoalde
- 4 kašike ulja
Priprema:
Za koru
Umutiti penasto zumanca sa prstohavom soli i šećerom.
Dodajte ulje, mleko, i izmutie.
Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, pa špatulom promešajte.
Smesu sipajte u podmazan (ili papirom za pečenje obložen) pleh ( 30×20 cm),
i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 15 minuta.
Proverite čačakalicom da li je kora pečena.
Dok se kora peče.
Mikserom umuteite sneg od belanca sa prstohvatom soli, šećerom I vanilin šećerom.
Dodajte kašiku sirćeta i umutie još malo.
Smesu izlijte na pečenu vruću koru vratite u rernu na 100 C, 10-15 minuta.
Nakon toga ostavite kolač da se prohladi, nekih 15- tak minuta, a zatim ga prelijte sa čokoladnom glazurim.
Sačekajte da se čokoladna glazura stegne, pa je oštrim nožem, po površini, zasecite na kockice.
Ostavite kolač sa se ohladi, pa ga isecite i poslužite.
Prijatno:)
P.s. Ne znam zašto, ali meni je ovaj kolac ukusniji kada ga jedem prstima:)


