Osvezavajuca kremasta torta sa jagodama – Kapri torta.
SASTOJCI :
ZA BISKVIT :
3 JAJETA
3 KAŠIKE BRAŠNA
3 KAŠIKE ŠEĆERA
1 KAŠIČICA PRAŠKA ZA PECIVO
1 KAŠIKA ULJA
2 KAŠIKE JOGURTA
FIL SA JAGODAMA
500 G JAGODA
50 G ŠEĆERA
10 G VANILIN ŠEĆERA
20 G ŽELATINA +voda
50 ml VODE
BELI KREM
500 G SLATKE PAVLAKE
100 G BELE ČOKOLADE
10 G ŽELATINA +voda
10 G VANILIN ŠEĆERA
ČOKOLADNA GLAZURA
100 G ČOKOLADE
60 ml SLATKE PAVLAKE
1 KAŠIKA ULJA
PRIPREMA:
Prvo pripremite fil sa jagodama.
Fil sa jagodom:
Zelatin pomesajte sa vodom i Ostavite da nabubri.
Oprane i iseckane jagode stavite u serpicu. Dodajte secer, vanilin secer i 50 ml vode.
Promesajtei stavite da se kuvaju.
Kada provre, smanjite temperaturu i kuvajte narednih 15-tak minuta, uz konstantno mesanje.
Zatim dodajte nabubreli zelatin, pa sa stapnim mikeserom izmiksajte.
Sklonite penu I ostavite da se prohladi.
Okrugli kalup 26 cm, obložite sa strec folijom i sipajte prohladjen fil sa jagodama.
Spremite u zamrzivac na 3-4 h.
BISKVIT
Mikserom umutite jaja sa secerom. Mutité ih oko 10 minuta.
Dodajte ulje, jogurt, pa jos malo umutite.
Dodajte brasno i prasak za pecivo, pa spatulas dobro promesajte.
Kalup (28 cm) naulijte ili obložite sa papirom za pecenje. Sipajte smesu u kalup i poravnajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 190 C, 15-20 minuta.
Cackalicom proveíte da li je biskvit pecen.
Beli fil:
U serpicu/dzezvu umutite zelatin I vodu.
Na pari istopite saltou pavlaku i belu cokoladu.
Nabubreli żelatin promesnajte sa 100 ml slatke pavlake, pa sipajte u smesu sa belom cokoladom i promesnajte.
Miskerom umutite slatku pavlaku, pa u nju spajte smesu sa belom cokoladom i zelatinom. Dobro promesajte.
Filovanje torte:
Na dno okruglog kalupa (28 cm) Ostavite biskwit, Zatim ravnomerno rpremazite 1/2 belog fila. Preko suavité zamrznuti fil sa jagodama, pa premazite ostatk belog fila.
Ostavite u zamrzivacu preko noci (ako ne stavljate cokoladnu glazuru mozete da ga spremite i u frizider i dekorisete sa slagom ili svezim jagodama…).
Cokoladna glazura.
Na pari istopite cokoladu sa slatkom pavlakom i kasi kom ulja.
Ostavite 2 minuta da se stegne, pa premazite zamrznutu tortu (pre toga je Izvadite iz kalupa; Krpu pokvasite sa vrucom vodom, pa premazite kalup, jako bi lakse odvojili tortu).
Dekorisite sa par svezih jagoda,.
Isecite I posluzite.
Prijatno:)
*Tortu nakon toga drzite u frizideru, ne u zamrzivacu.
Nacin pripreme pogledajte u videu: