Neodoljiva, kremasta torta sa jagodama, koja se topi u ustima.
SASTOJCI:
Za koru:
7 belanaca
3 kasike griza
3 kasike brasna
1 kasicica praska za pecivo
10 g vanillin secera
100 g secera
10 g vanilin šećera
1 kašika ulja
1 kašika jogurta
!! U belanca ne sme da vam upadne ni malo žumanca, inače nećete moći lepo da ih umutite
Za krem:
7 žumanca
700 ml mleka
60 g brasna
40 g gustina ili griza
100 g secera
300 ml slatke pavlake(hladna)
I jos:
300 g Jagoda (+ jagode za dekoraciju)
200g slatke pavlake (hladna)
Priprema :
Priprema kore:
Krenite da mutite mikserom belanca .
Posle par minuta, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer.
Mutite dok ne dobijete sneg od belanaca.
Dodajte ulje, jogurt.
Ugasite mikser pa dodajte griz i brašno sa praškom za pecivo.
Ručno dobro promešajte, da se svi sastojci sjedine.
Okruglu tepsiju 25 cm, obložite sa papirom za pečenje (ili nauljite i pospite sa malo brašna).
Smesu sipajte u tepsiju i poravnajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C 15-20 minuta.
Čačkalicom proverete da li je kora pečena.
Ostavite koru da se ohladi.
Ohladjenu koru odvojte od kalupa i papira za pečenje, pa prescite na pola, tako da dobije dve kore.
Priprema krema:
Stavite 500 ml mleka da se kuva.
Za to vreme…
U činiji umutite žumanaca sa šećerom, brašnom, gustinom (ili grizom) i 200 ml mleka.
Smesu sipajte u provrelo mleko.
Kuvajte uz konstantno mešanje, dok se krem ne zgusne.
Sklonite sa ringle.
Prekrijte streč folijom i ostavite da se krem ohladi.
U ohladjenu kremu postepeno dodajte umućenu slatku pavlaku i mikserom mutite, dok se sastojci ne sjedine.
Redjanje torte:
Na dno okruglog kalupa stavite 1 koru.
Prelijte je sa 6-7 kašika mleka.
Preko ravnomerno premažite 1/2 žutog krema.
Stavite drugu koru i preko rasporedite iseckane jagode.
Premazite ostatak fila.
Dekorite po zelji. Ja sam preko premazala 200 ml umucene slatke pavlake i poredjala jagode.
Spremite tortu najmanje 3 sata u frizider, a najbolje preko noci.
Tortu isecite i poslužite.
Prijatno🤗
Video pripreme: