Dezerti, Recepti za svečane trpeze, Torte

Kremasta torta sa Jagodama

Neodoljiva, kremasta torta sa jagodama, koja se topi u ustima.

SASTOJCI:

 Za koru:

7 belanaca

3 kasike griza

3 kasike brasna

1 kasicica praska za pecivo

10 g vanillin secera

100 g secera

10 g vanilin šećera

1 kašika ulja

1 kašika  jogurta

!! U belanca ne sme da vam upadne ni malo žumanca, inače nećete moći  lepo da ih umutite

Za krem:

7 žumanca

700 ml mleka

60 g brasna

40 g gustina ili griza 

100 g secera

300 ml slatke pavlake(hladna)

I jos:

300 g Jagoda (+ jagode za dekoraciju)

200g slatke pavlake (hladna)

Priprema :

Priprema kore:

Krenite da mutite mikserom belanca .

Posle par minuta, postepeno  dodajte šećer i vanilin šećer.

Mutite dok ne dobijete sneg od belanaca.

Dodajte ulje, jogurt.

Ugasite mikser pa dodajte griz i brašno sa praškom za pecivo.

Ručno dobro promešajte, da se svi sastojci sjedine.

Okruglu tepsiju 25 cm, obložite sa papirom za pečenje (ili nauljite i pospite sa malo brašna).

Smesu sipajte u tepsiju i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C 15-20 minuta. 

Čačkalicom proverete da li je kora pečena.

Ostavite koru da se ohladi.

Ohladjenu koru odvojte od kalupa i papira za pečenje, pa prescite na pola, tako da dobije dve kore.

Priprema krema:

Stavite 500 ml mleka da se kuva.

Za to vreme…

U činiji umutite žumanaca sa šećerom, brašnom, gustinom (ili grizom) i 200 ml mleka.

Smesu sipajte u provrelo mleko. 

Kuvajte uz konstantno mešanje, dok se krem ne zgusne.

Sklonite sa ringle.

Prekrijte streč folijom i ostavite da se krem ohladi.

U ohladjenu kremu postepeno dodajte umućenu slatku pavlaku i mikserom mutite, dok se sastojci ne sjedine.

Redjanje torte:

Na dno okruglog kalupa stavite 1 koru.

Prelijte je sa 6-7 kašika mleka.

Preko ravnomerno premažite 1/2 žutog krema.

Stavite drugu koru i preko rasporedite iseckane jagode. 

Premazite ostatak fila.

Dekorite po zelji. Ja sam preko premazala 200 ml umucene slatke pavlake i poredjala jagode.

Spremite tortu najmanje 3 sata u frizider, a najbolje preko noci.

Tortu isecite i poslužite.

Prijatno🤗

Video pripreme:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *