Go Back

Štrudla sa višnjama

Vreme Pripreme 1 hour
Vreme Spremanja 45 minutes
Porcije: 6
Obrok: Dessert
Kuhinja: Mediterranean
Kalorije: 134

Sastojci
  

  • 500 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
  • 600 g zamrznutih ili svežih višanja
  • 200 g šećera
  • 50 g gustina
  • 100 ml hladne vode

Method
 

  1. U većoj činiji pomešaj toplo mleko, šećer i suvi kvasac — ostavi 5–10 min da kvasac „proključa“. Dodaj ulje, jaje, so i postupno brašno, pa umesi mekano, glatko testo.
  2. Pokrij testo krpom i ostavi ga da naraste oko 30–40 min.
  3. Višnje, šećer i vodu stavi u šerpu da prokuvaš. Umešaj gustin razmućen u malo hladne vode i kratko prokuvaj da se fil zgusne. Ohladi.
  4. Naraslo testo razvuci oklagijom u pravougaonik. Rasporedi fil od višanja ravnomerno.
  5. Pažljivo urolaj testo sa filom. Krajeve pritisni.
  6. Premaži štrudlu umućenim jajetom. i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35–40 min dok lepo ne porumeni.
  7. Ohladi i po želji pospi šećerom u prahu.

Video